The Challenge #4: Data, zoeken en marketing! Jippie!

le-challange

De vierde bijeenkomst van The Challenge was een vreemde gewaarwording voor Buitenkant Voet, aangezien zo’n beetje alles wat er verteld werd, nieuw was voor ons. Het was alsof je als voetbalsupporter plotseling op de tribune zit bij een basketbalwedstrijd en de persoon naast je je alle spelregels en slimmigheidjes probeert uit te leggen. Je eerste reactie is: geef mij maar voetbal. Maar als je er langer bij zit en er wat meer voor open gaat staan, ga je denken: hmmm, toch wel een leuk spelletje, dat basketbal. En dan ga je ook denken dat de voetbalsport misschien wel wat kan leren van het basketbal, qua looplijnen, mandekking en weet ik veel wat (ik weet namelijk echt niks van basketbal dus ik lul maar een eind weg).

Zo was het gister bij ons ook. Eerst kwamen twee gasten praten die een soort gouden aureool om zich heen hadden en die, wanneer ze liepen, praatten, of je ook maar één keer aankeken, werden begeleid door een hoog zingend engelenkoor. Zij waren namelijk een jaar geleden de wereld der gewone stervelingen ontstegen door één van de winnaars te zijn van The Challenge. Zij waren wat wij willen worden. LocalFocus heet hun bedrijf en ze doen datajournalistiek voor regionale journalisten die zelfs van een telraam al in de war raken, laat staan van een groot Excel-bestand vol data. Wij zijn ook zulke mensen, en dus was het fijn dat de mannen van LocalFocus, Jelle Kamsma en zijn sidekick wiens naam ik niet kan vinden op het internet, in Jip en Janneke-taal de fijne kneepjes van de datajournalistiek uitlegden.

Dat ik de naam van die tweede LocalFocus-vent niet kan vinden is een regelrechte schande, want na hun praatje (en een flinke portie paëlla weggestouwd te hebben) kwam Ewoud Sanders aan het woord met een verhaal over hoe je het snelst en het best zo veel mogelijk informatie kunt vinden op het internet. Hij gaf een hele hoop coole voorbeelden over hoe je met een paar extra leestekens in je zoekterm zo het emailadres van Dennis Bergkamp tevoorschijn kunt toveren of de Miljoenennota (maar dat interesseert ons dan weer niet zo veel). Voor de luie donders die het vertikten om aantekeningen te maken, gaf hij zijn boekje ‘Slimmer zoeken op internet’ gratis mee, dus dat kwam goed uit.

Vervolgens kwamen Martijn Arts en Renson van Tilburg onder de genadeloze spotlight die op het ‘podium’ gericht stond, te staan. Marketingjongens. De natuurlijke vijand van de journalist. Maar ze hadden best een interessant verhaal dat alle kanten op ging en dan heb ik het vooral over Martijn Arts want die praatte enorm snel, veel en bij vlagen met Cruijffiaanse toevoegingen na ingewikkelde, met veel Engels jargon doorspekte verhandelingen: “Dat is natuurlijk logisch.” Renson van Tilburg toonde zich de totale tegenpool van zijn collega door langzaam, heel zacht en over het algemeen vrij clichématig te praten, maar op een gegeven moment kreeg hij het publiek op zijn hand door erg positief over journalistiek te praten en te stellen dat hij zo honderd euro neer zou tellen voor een goed stuk poëzie.

Aan het eind van de avond waren wij behoorlijk gaar van alle nieuwe informatie die in onze hersentjes geramd was, maar we waren ook wel geïnspireerd. Af en toe wat data over bijvoorbeeld de transfermarkt in een leuke graphic knallen zou weleens leuk kunnen zijn voor jou, onze lezer, en beter leren zoeken kan ons weleens helpen om dingen te ontdekken die we anders nooit gevonden hadden. En marketing is natuurlijk ook heel nodig. Adios.

BioBV-Enzio


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *