Jan Mulder, onze grote inspirator

jan mulder

Jan Mulder, beroepsmopperaar over letterlijk alles. Hij is die oom die op een verjaardag klaagt over slecht weer, hoge belastingen en rotkinderen in de wijk. Alleen is Mulder senior een oom met iets meer publiek. Bij De Wereld Draait Door en Studio Voetbal bereikt hij vaak meer dan een miljoen mensen. De Nationale Zuurpruim irriteert met zijn gezucht, gesteun en gezeik vele mensen. Maar hij helpt ook Buitenkant Voet. Daarvoor wil ik hem hartelijk bedanken.

Studio Voetbal van afgelopen zondag. Persoonlijk vond ik het al een verademing om Tom Egbers in plaats van Zonnekoning Jack van Gelder te zien presenteren. En de andere gasten waren de fijne columnist Sjoerd Mossou, de ietwat saaie, maar wel genuanceerde Volkskrant-verslaggever Willem Vissers, betweter c.q. beugelbekkie Arno Vermeulen en natuurlijk Jan ‘het is toch verschrikkelijk’ Mulder.

Om de één of andere vage reden krijgt Mulder altijd een minuutje spreektijd aan het begin van het programma. Alsof hij de koning en premier tegelijk is, spreekt hij de kijker toe. Misschien ben ik gek, maar ik zou meteen een goed statement maken. Iets over Sepp Blatter, Zahir Belounis, Dan Mori, Nicolas Anelka, de doden bij de bouw van Braziliaanse stadions, de werkomstandigheden in Qatar. Maar neen.

Jan Mulder zei dat hij de grote onderwerpen wilde overslaan. Seksisme, discriminatie, racisme, het deerde hem niet zo in dat ‘minuutje van Jan’. Het is zijn minute of fame, dus bepaalt hij waar het over gaat. Onze Nationale Zuurpruim kiest zijn eigen onderwerp, zijn eigen thema. Hij sloot zijn minuut daarom af met – ik parafraseer – ‘Wordt PSV kampioen nu de ploeg Bryan Ruiz heeft gehuurd van Fulham?’

Bam! Daar had Jan Mulder de kern van de hele voetballerij in één zin te pakken. Hij scheidt het kaf van het koren, de hoofd- van de bijzaken en de mannen van de jongetjes. En Buitenkant Voet is hem daar oneindig dankbaar voor. Wij kiezen wel voor de ‘themaatjes’ die de Waldorf (of Statler) van de voetbaljournalistiek laat liggen. Laat ons maar lekker schrijven over dat onbelangrijke kafala-systeem. Of over die geinige bedrijfjes die de transfermarkt in hun greep hebben. En dat de voetbalbond een dictatuur is met een seniele oude leider, vertellen wij wel.

Jan, ga vooral zo door! Wij houden van je.

Bio-Ruben