BV’s Om Op Te Vreten Leestips: week 2

BuitenkantVoetlogoII

Tijdens week 1 van dit jaar lag Buitenkant Voet nog te herstellen van een knallende Oud en Nieuw, maar de champagne is uit onze bloedbaan gesijpeld en de oliebollen zijn eraf ge-goedvoorgenomen, dus in week 2 zijn de Leestips weer present! Het was een week met gemengde gevoelens. Eerst overleed één van de grootste helden van de voetballerij Eusébio, die Afrika op de kaart zette, en vervolgens stond er een nieuwe held op, die homo-voetballers op de kaart zette: Thomas Hitzlsperger. Verder was er aanhoudend gezeur rond Vitesse en Dan Mori en blijkt dat clubtrouw – als dat ooit bestaan heeft – definitief is overleden. Het is duidelijk, ook in 2014 draait het gestoorde circus dat de voetballerij heet weer op volle toeren.

The Guardian – Eusébio obituary
5 januari 2014

Als er iemand overlijdt kun je er steevast vanuit gaan dat The Guardian het mooiste ‘herdenkingsartikel’ van het internet voor haar rekening neemt. Dit is een mooie, heel feitelijke maar toch goed geschreven overview van niet alleen de voetbalcarrière, maar ook het leven van Eusébio. Eén van de allerbeste voetballers ooit, dat wordt vooral duidelijk uit deze prachtige zin uit het stuk: “He was the prototype of a complete 21st-century striker, decades ahead of his time; a superb athlete (he ran the 100 metres in 11 seconds at the age of 16) with explosive acceleration who could leave defenders trailing in his wake. He could also dribble, was good in the air and possessed a fearsome and highly accurate right foot.”

Voetblah – De struisvogelpolitiek van Vitesse
7 januari 2014

Eén van de betere Nederlandse voetbalblogs, Voetblah, schrijft in dit artikel dat de twee trotse adelaars uit het logo van Vitesse beter veranderd kunnen worden in twee struisvogels met hun kop in het zand. Vitesse, dat in ‘Morigate’ de rust probeert te bewaren door te zeggen dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben, wordt hier behoorlijk hypocriet afgeschilderd. Voetbalclubs hebben de politiek namelijk wel ineens nodig als ze in de financiële problemen zitten of een nieuw stadion willen bouwen, en bovendien hebben de clubs en politiek Den Haag samen de voetbalwet aangenomen. Vitesse moet dus haar kop uit het zand steken en kleur bekennen.

Bundesliga Fanatic – Loyalty in football – did it ever exist?
7 januari 2014

Op de burelen van Bundesliga Fanatic is het gesprek van de dag/week/transferperiode uiteraard de transfer van Robert Lewandowski van Borussia Dortmund naar Bayern München, Mario Götze achterna. Enigszins wanhopig vraagt Aleix Gwilliam zich dan ook af of er ooit wel zoiets als clubtrouw bestaan heeft. Het voor iedere naïeve voetbalromanticus teleurstellende antwoord: nee. In de Bundesliga-historie zijn er slechts 31 spelers geweest die heel hun loopbaan lang voor dezelfde club speelden en als je voetbal gewoon als een beroep zou zien, waarom zou een speler dan ook niet vertrekken naar een bedrijf waar hij meer kan verdienen?

The Guardian – Thomas Hitzlsperger announces he is gay in newspaper interview
8 januari 2014

Het originele coming out-interview van Thomas Hitzlsperger staat hier in Die Zeit, maar ons Duits is dramatisch en dus hebben we gekozen voor de beste Engelse bron beschikbaar. De oud-voetballer van onder meer Aston Villa, VfB Stuttgart, Lazio Roma en Everton bewijst met zijn bekentenis zo in één klap dat René van der Gijp, Frank de Boer, Alex en al die anderen ongelijk hebben: homo’s kunnen wel degelijk voetballen. Voor Buitenkant Voets mening aangaande dit onderwerp, kijk je hier. Maar waarschijnlijk heb je ondertussen al wel door wat die mening is.

FourFourTwo – Ivan Rakitic on death threats, his ‘beef’ with Özil and moving to England
9 januari 2014

FourFourTwo interviewt de man die verrassend genoeg één van ’s werelds beste voetballers van dit moment is: Ivan Rakitic. De statistieken liegen niet, de Kroatische middenvelder van FC Sevilla is uitgegroeid tot een absolute wereldtopper. En dat allemaal doordat hij op het EK van 2012 dé kans miste om de uiteindelijke winnaar Spanje te verslaan: Casillas stopte zijn inzet (waar hebben we dat eerder gezien?). Net zoals Arjen Robben ging Rakitic niet bij de pakken neerzitten, maar besloot hij er nog een paar tandjes bij te doen. En nu is hij dé revelatie van Europa.

BioBV-Enzio


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *