The Challenge #3: Innovatie en geld verdienen!

le-challange

Terwijl Ruben na de tweede avond al zei ”de game is on”, is dat nu helemaal het geval! Donderdag was de derde masterclass over journalistieke innovatie met sprekers als Erik van Heeswijk en Bart Brouwers. Innovatie, distributie en sponsoring. That’s what we’ve learned. Een interessante avond, dat was het zeker.

De masterclass begon met een voorbeeld van Kees van Mourik. Met zijn Google Glass liet hij zien dat we, na het internet en de smartphone, aan de vooravond staan van nieuwe innovatie. Voor journalisten belangrijk, want hoe gaan we in de toekomst consumenten bereiken? Het had een mooi bruggetje naar Van Heeswijk kunnen zijn, maar eerst werden de ingeleverde opdrachten besproken. Even een korte pitch wat jouw idee is en daarna kwamen de vragen. Voor Buitenkant Voet waren die vragen vooral over onze toevoeging aan de bestaande voetbalmedia en blogs. Volgens ons is het de aandacht voor de zaken die door de standaardmedia vaak vergeten worden. Zaken als Doyen Sports, homoseksualiteit in het voetbal en de problemen in Qatar. Toch bleek het moeilijk om dat duidelijk te maken aan de andere deelnemers. Puntje om aan te werken!

Na het diner kwam Erik van Heeswijk aan het woord. Oud-hoofdredacteur van VPRO Digitaal, maar tegenwoordig een man met een missie. Bij de VPRO kreeg hij het gevoel dat hij iets miste: zijn baan was niet compleet. Sinds 1 december heeft hij zijn eigen consultancy-bedrijf waarbij hij adviezen geeft over distributie. Journalisten en mediabedrijven hebben namelijk geen grip meer op consumenten en dat heeft vier oorzaken: gebrek aan geld, kennis, interactie en distributie. In zijn energieke presentatie zaten veel duidelijke zaken waar we zeker wat aan hebben. Ga op zoek naar de beste manier van content aanbieden, naar het moment dat jouw gebruikers content van je willen hebben en geef het ze. Van Heeswijk eindigde met een aantal dromen voor ons. Zijn laatste opmerking is zeker van toepassing op ons. Als je om je project moet lachen sla je volgens Van Heeswijk de spijker op zijn kop. Wij kunnen zeker lachen om Buitenkant Voet, dus laten we hopen dat zijn woorden waarheid zijn.

Het podium werd overgenomen door Kees van Mourik, die Bart Brouwers aankondigde als oud-hoofdredacteur van De Limburger en Sp!ts. Tegenwoordig is hij head of business development bij TMG. Aan ons vertelde hij hoe we geld kunnen verdienen met journalistiek. Op 33 manieren, variërend van sponsoring tot weldoeners zouden wij wellicht een boterham kunnen verdienen met Buitenkant Voet.

Al met al een nuttige avond! Goede opmerkingen gehad van onze concullega’s waar we zeker mee vooruit kunnen. Ook de feedback op de pitch en de opdracht is zeker toepasbaar. Of, zoals Van Mourik het zei: „Gefeliciteerd, jullie zijn ontdooid!”

BV-bio-joost