De spitsendans op de tussentijdse transfermarkt

spitsendans

Januari is traditioneel de maand van de transfers. Falende clubs kunnen zich versterken om in de tweede seizoenshelft revanche te nemen. En de clubs die wel presteren, houden hun hart vast. De spil van het succes zou zomaar weggekocht kunnen worden. In de uitverkoop van deze maand gaat er ook weer flink gehandeld worden. Extra populair lijken deze keer de spitsen op deze aardbol. Laten we eens kijken naar de vraag en het aanbod.

Arsenal presteert meer dan prima in het huidige seizoen. En dat (mede) dankzij de aankoop van deze eeuw: Mesut Özil. Voor de Duitser met Turkse roots is de uitdrukking ‘een schot in de roos’ nog te zwak uitgedrukt. Hij laat zien waarom er veel onbegrip was, toen Real Madrid hem voor vijftig miljoen naar Londen liet vertrekken. Maar Arsène Wenger wil stiekem nog een spits. Olivier Giroud is een prima spits, Nicklas Bendtner is van de categorie ‘acceptabel als stand-in’. Dus droomt de coach van ‘Arsène-al’ van Atlético Madrid-spits Diego Costa.

Even een open deur intrappen: het kan twee kanten op. Arsenal betaalt voor Diego Costa, of niet. Stel dat ze dat wel doen. Dan heeft Atlético Madrid een nieuwe spits nodig. De kandidatenlijst is lang. Mario Mandzukic van Bayern Munchen? Of zou het lukken om Stevan Jovetic al dan niet tijdelijk los te weken bij Manchester City? Of anders zijn collega John Guidetti? Dimitar Berbatov is ook onderwerp van geruchten.

Laten we kiezen voor Dimitar Berbatov. Deze spits is eigenlijk te goed voor Fulham. Niet voor niets schreven we al een ode aan hem. Wie moet Berbatov opvolgen? De Londenaren zouden Finnbogason wel willen hebben. En die moet je vast wel kunnen halen met de grote zak geld die je ontvangt bij de verkoop van de Bulgaarse spits. Mocht dat zo gaan, dan hebben de scouts van SC Heerenveen weer een klusje in Scandinavië.

Dit is één mogelijke ‘spitsendans’. Everton-spits Nikica Jelavic gaat vrijwel zeker weg bij Everton. De club uit Liverpool zou gecharmeerd zijn van de al eerdergenoemde Alfred Finnbogasson. Dat de IJslandse spits zelf zegt te blijven, is geen garantie – hoe graag de Friese fans dat ook zouden willen. Maar dan zou ook John Guidetti op huurbasis een optie zijn. Of anders Luuk de Jong, de bank bij Borussia Mönchengladbach heeft inmiddels een duidelijke kontafdruk van onze landgenoot.

Speculeren, we zijn er dol op. Iedere zichzelf respecterende voetbalnieuwssite heeft een speciaal hoekje waar alle sappige geruchten van elke krant, serieus of pauperblaadje, met graagte gepresenteerd worden. En dan is het aan de lezer om te bepalen hoe geloofwaardig het gerucht is. Dus geachte lezer, het is aan jou om te bepalen hoe realistisch de ‘spitsendans’ is.

BioBV-Ruben