Onze eerste gig bij The Challenge

le challange

Ja hoor! Gisteravond was het dan zo ver. Na maanden vol trainingskampen, mentale rondo’tjes, urenlange videoanalyses van de tegenstanders, inslijpen van automatismen, ijsbaden nemen, teambuildingsessies op troosteloze paintbalvelden houden, een inspirerend bezoek brengen aan Auschwitz, bijbeunen in het krachthonk en natuurlijk kruiwagentje doen, was dit hét moment: de aftrap van The Challenge 2014. De ‘talentenjacht’ van de Vaderlandse journalistiek, het Idols van de schrijverij en het Jeugd WK der media-goeroes. In één. Twintig fokking duizend euro wordt er vergeven aan drie van de in totaal zeventien teams, die na twee maanden van intensieve workshops de meeste toekomst lijken te hebben. Twintigduizend euro om te investeren in je idee, plus heel wat waardevolle contacten en media-aandacht. En wellicht een Tegel Toekomstprijs. No pressure.

Op deze eerste meeting moesten wij – Ruben, Joost en ik (Enzio) – een presentatie van vijf minuten houden om te laten zien wie we zijn en wat Buitenkant Voet is of gaat worden. Alle andere teams deden hetzelfde. Al snel viel op dat wij totaal anders zijn dan alle andere deelnemers. Als enigen wensten wij de hele zaal de beste wensen en succes tijdens de competitie, als enigen hadden wij al een site in de lucht, als enigen hadden wij geen MacBook bij ons, als enigen schreven wij over voetbal (of sport, of überhaupt één specifiek onderwerp), als één van de weinigen hadden we geen enkel idee hoe we geld zouden moeten verdienen aan ons idee, en als enigen verdwaalden we op de weg terug naar de tram (omdat zowat alle anderen uit Amsterdam kwamen). Of dit alles nou een voordeel of een nadeel is, dat weten we niet helemaal, maar dat gaat blijken.

Deze eerste ronde viel er nog niemand af, maar wel hadden er een paar teams afgezegd waardoor de kans op winst langzaamaan groter wordt. Of we de eerste schifting straks gaan overleven is een goede vraag, maar wel zaten er een paar presentaties tussen die verdacht veel leken op wedstrijdanalyses van Ronald Waterreus (veel slap gelul met bar weinig inhoud). Daar moeten we dus wel van kunnen winnen. Ook zaten er een paar ideeën tussen waarvoor wij alleen maar een diepe buiging kunnen maken. Vooral Yournalism, een – kort door de bocht – ‘Kickstarter voor de journalistiek’, ziet er allemaal heel goed uit, maar ook Muses (leuke graphics), Post-It (gat in de markt) en 5 Days (Instagram maar dan wat cooler) verdienen wat ons betreft een pluim of iets anders leuks.

Tot zo ver het saaie geneuzel dat niet over voetbal gaat, de komende tijd zullen we jullie af en toe nog op de hoogte houden van onze verrichtingen bij The Challenge en als je daar niet op kunt wachten is alles ook gewoon te volgen op de officiële The Challenge-homepage. Ajuus!

BioBV-Enzio