Hondstrouwe Mario Been is een kat in het nauw

mario-been

Als er één kat rare sprongen in het nauw maakt, dan is het Mario Been wel. Als trainer van Feyenoord bewees hij al dat hij een dalende lijn niet in een stijgende kan omzetten. Bij RC Genk zet hij die traditie nu voort.

Genk is een van de clubs uit de Belgische competitie die ieder jaar hoopt mee te doen om de titel, maar door bepaalde verkeerde keuzes steeds weer bedrogen uitkomt. Ook dit seizoen zag het er aanvankelijk rooskleurig uit voor de ploeg. Heden ten dage wacht Genk al vier wedstrijden lang op minimaal een punt. Het publiek heeft het vertrouwen in Been opgezegd.

De huidige situatie komt niet als een verrassing. De supporters wachtten hem op na de nederlaag bij Charleroi,  het bestuur sprong voor hem in de bres en voetbaldeskundigen van buitenaf noemden het ‘een blunder als Been wordt ontslagen’ (met de groeten van Sef Vergoosen).  Dan weet je wel hoe laat het is. In Genk wordt hetzelfde stripverhaal uitgetekend als enkele seizoenen geleden in Rotterdam. Met Mario Been als onbetwiste hoofdrolspeler.

De supporters stelden na de blamage tegen Charleroi ook goaltjesdief Jelle Vossen en de voorzitter van Genk aan de kaak. Volgens Het Nieuwsblad heerste er een serene sfeer tijdens de discussies. Het is duidelijk: we hoeven alleen nog maar te wachten tot de bom in de kleedkamer barst.  Met aanvoerder Vossen in de rol van Ron Vlaar, die zich ervaringsdeskundige mag noemen naar aanleiding van de situatie bij Feyenoord.

Genk staat weliswaar zesde en doet het daarmee een stuk beter dan Feyenoord destijds, maar de crisis is er niet minder om. Bij Feyenoord was de reden nogal wiedes; er stond gewoon een veel te jong elftal op het veld en op bestuurlijk vlak was het een bende. Bij Genk heeft Been een veel grotere rol in de malaise op zich genomen.

Over een kat in het nauw gesproken… Eind november stelde hij uit het niets een elftal nieuwe spelers op in de wedstrijd tegen Oostende. Resultaat:  een 4-0 nederlaag en een hevig teleurgestelde Been. Natuurlijk lag het ook in de wedstrijden erna louter aan de spelersgroep. Al gaf hij wel toe dat hij eindverantwoordelijke is.

Het bestuur houdt nog de hand boven het hoofd van de oefenmeester. Toch mag het duidelijk zijn dat Been straks op zoek moet naar een nieuwe werkgever. Genk heeft geen kat in het nauw, maar een waakhond nodig, die ervoor zorgt dat de spelersgroep op scherp blijft in periodes dat het minder gaat. Als zelfs een geheel nieuw elftal opstellen geen effect heeft, weet je als kat in het nauw hoe laat het is: dan komt het zelden meer op zijn pootjes terecht. Jammer voor de hondstrouwe Mario Been dat hij dat zelf nooit durft in te zien.

Bio-cas