BV’s Leestips, Eindejaarseditie: onze 12 hoogtepunten van het jaar

BuitenkantVoetlogoII

Deze week even geen standaard Leestips, maar de 12 beste stukken die wij in het afgelopen jaar hebben geschreven. Sinds mei zijn we bezig, en hebben we heel wat artikelen geschreven waar we trots op zijn. Erwin en Koeman, het boek van huilebalk Leonardo, YouTube filmpjes van lelijke FIFA-goals, de pokerface van Brendan Rodgers, Fanny Nguesha, Andrea Pirlo, Zlatan, de vierde official, 100 voetbaltalenten, Justin Bieber, het Nederlands vrouwenelftal en negen stappen om een voetbalsuperster te worden kwamen allemaal voorbij. En waarom dan 12 hoogtepunten, en niet elf ofzo? Gewoon, omdat dat toevallig zo uitkwam.

Enzio Bakker – Fuck de vriendin van Balotelli
24 juni 2013

“Weten wij voetbaljournalisten dan niet beter? Beoordelen wij voetbaljournalisten vrouwen alleen op uiterlijk? Hebben wij ook allemaal een WAG? Vinden wij ook allemaal dat het veel belangrijker is dat een vrouw er goed uitziet dan dat ze ook echt nog wat kan of weet? Ik durf mijn hand in het vuur te steken van niet. Het is namelijk nóg triester. Wij voetbaljournalisten hebben heus wel respect voor vrouwen en willen ze heus wel in hun waarden laten, maar ja, als je wat extra likes en pageviews kunt krijgen door die vrouwen als lustobjecten neer te kwakken op je website of in je krant dan laten we dat respect varen.”

Enzio Bakker – Mannen wiens voeten wij kussen #1: Andrea Pirlo
4 juli 2013

“Later, als wij oud en verschrompeld zijn en onze kleinkinderen in shirts lopen van voetbalsterren die nu nog niet eens geboren zijn kunnen wij onze stramme wijsvingertjes omhoog houden en zeggen: “Maar ik heb Andrea Pirlo nog zien voetballen.” En ze zullen fucking jaloers zijn. Dat is alsof je Leonardo Da Vinci live zijn Laatste Avondmaal hebt zien schilderen. Alsof je stiekem meeluisterde terwijl Johann Sebastian Bach zijn meesterwerken aan het componeren was.”

Ruben van Vliet – Het wel en wee van onze voetbalsters
9 juli 2013

“Woensdag begint dus het EK. En wij verwachten dingen die alleen in de voetbalwereld kunnen gebeuren. Anouk Hoogendijk die een goede vriendin belt, terwijl de rest van het team in de kleedkamer de wedstrijd nabespreekt. Of Lieke Martens die in de rust naar de kapper gaat en de tweede helft met gitzwart haar begint. Of Manon Melis die roept dat ze bij LdB Malmö FC twintig keer zoveel verdient als Sylvia Smit bij PEC Zwolle.”

Enzio Bakker – De 100 grootste talenten van nu – waar staan zij over drie jaar?
11 juli 2013

“Over drie jaar gaat Buitenkant Voet dit experiment opnieuw doen en ook terugkijken naar de namen van nu. Wie hebben de top bereikt? En om welke namen moeten we dan stiekem een beetje lachen, omdat ze zo zwaar mislukt zijn? Wie worden de Thijs Houwings en Kermit Erasmussen van deze generatie? We laten de tijd haar werk doen.”

Enzio Bakker – Hoe word ik een voetbalsuperster? Negen essentiële stappen
14 augustus 2013

“Leuk hoor dat Twitter en zo’n eigen website, maar dit is the real deal. In een biografie kun je je echte verhaal kwijt, over je moeilijke jeugd (“als ik geen voetbaltalent had gehad, zou ik nu in de gevangenis zitten”), je lieve vrouw en je inmiddels vier kinderen (“sinds m’n vierde kind ben ik zoveel meer volwassen”), je tattoo’s (“na je eerste wordt het echt een verslaving”), alle coole mensen waar je vrienden mee bent (“Kobe Bryant is echt een toffe gast”) en je dure auto’s (“na m’n autocrash zag ik alles in een nieuw perspectief. Gelukkig had ik nog zat geld om een nieuwe Audi R8 te kunnen kopen”).”

Stan van den Steenhoven – Mannen wiens voeten wij kussen #6: Zlatan Ibrahimovic
28 oktober 2013

“Zijn halflange haar veranderde een jaar of twee geleden in heel lang haar. Als een Indiaan heeft hij het in een knot. Het staat hem niet echt, maar omdat hij Zlatan is, staat het hem toch. Voor wie Ronaldo verwijt dat hij drie uur voor de spiegel staat te gellen: Zlatan staat vermoedelijk vier uur voor de spiegel. Zichzelf in de ogen kijkend. In zichzelf gelovend.”

Stan van den Steenhoven – Erwin wint van Ronald
20 november 2013

“Koeman niet. Dat ik ‘Koeman’ schrijf, lijkt misschien verwarrend, maar Koeman duidt altijd op Ronald. Ronald is Koeman. Erwin is gewoon Erwin. Als ik Erwin op straat zou tegenkomen, zou ik denken dat hij me persoonlijk kent. Erwin is niet Erwin van de tv, maar gewoon Erwin. Als VI Boeken er ooit nog een biografie over hem uitperst, heet het ook Gewoon Erwin. Die titel ontstaat, wanneer de auteur hem telefonisch vraagt hoe het moet gaan heten. Na een lange stilte zegt hij: “Gewoon, Erwin… maar het mag ook best een column zijn, hoor.””

Ruben van Vliet – Leonardo, het boek: het is om te janken
27 november 2013

“Ook bij het Hongaarse Ferencvaros heeft hij geen potten, zelfs geen kleine potjes, kunnen breken. Wel zijn kuitbeen. Naar eigen zeggen omdat ‘er mensen in het veld zijn die niet van getalenteerde spelers houden’. Blijkbaar verdienen voetballers zonder communicatievaardigheden, zonder motivatie, zonder prestaties, zonder respect voor autoriteit en vooral zonder zelfreflectie ook een biografie.”

Joost de Kleuver – Stagiair van de vierde official: ik wil het
6 december 2013

“Ik wil het weten. Zoals sommige mensen zich storten op een onderwerp als privacy of het lot van timmermannen op de Noordpool wil ik hier meer over weten. Hoe gaat de KNVB ermee om? Zijn er trainingen voor de vierde official? Oefenen ze dat soort momenten in een rollenspel? Ik wil er naar toe, ik wil er bij zijn. Dat je ook zo’n training mee mag maken. En dat je dan een rollenspel doet waarin je zelf de vierde official bent en Gert-Jan Verbeek op je afstormt: “heee officialtje!! Wat doet hij nou man?? Is toch helemaal geen overtreding?!””

Enzio Bakker – De 5 grootste Justin Biebers van de voetbalwereld
17 december 2013

“Mannelijkheid is in de voetbalwereld van tegenwoordig net zo moeilijk te vinden als op een fashion designers-conventie en de oorspronkelijke bedenkers van de sport eeuwen terug liggen te rollen in hun graf alsof ze struikelende cavia’s in een mini-reuzenrad zijn. In de jaren zeventig dacht je bij voetballers nog aan oermensen als Theo Laseroms en Willem van Hanegem, tegenwoordig denk je aan acterende, kermende ‘slachtoffers’ van ‘overtredingen’.”

Cas Broxterman – Luis Suarez is de pocket aas van ‘pokerface’ Brendan Rodgers
18 december 2013

“Je ziet het zo voor je. Brendan Rodgers en Arsène Wenger aan één tafel, met allebei een tweetal kaarten in hun handen. Wenger met z’n onafscheidelijke lange jas aan, klaar om ieder moment uit zijn vel te springen. Waarop Rodgers nog maar eens z’n wenkbrauwen fronst; onverstoorbaar, ook al weet hij met welke kaarten hij de halfgod van Arsenal straks op hemelvaart zal sturen.”

Yavne van der Raaf – Zoektocht van een leek op zoek naar de esthetiek van een doelpunt
23 december 2013

“Je zou zeggen, einde van het onderzoek, maar toch ging ik voor de lol ook maar even ‘lelijk doelpunt’ googelen. Ik kreeg filmpjes van fictieve wedstrijden die op een computerscherm gespeeld waren op een zondagmiddag en gefilmd waren met een telefoon. Ook alle filmpjes hadden een onderschrift over wat er gebeurde in het filmpje alsof het echt gebeurd was. Bij één van de drie bestaande filmpjes schoot het spelertje een bal in het doel zonder dat er een keeper aanwezig was.”