BV’s Ook Als Kerstcadeau Heel Lekkere Leestips: week 51

BuitenkantVoetlogoII

Het is bijna Kerst en hoewel we voor jullie in de komende dagen nog genoeg mooie, door onszelf geschreven Kerstcadeau’s onder de boom hebben liggen, willen we jullie er alvast een paar laten uitpakken. En deze hebben wij niet geschreven, maar het zijn de pareltjes der voetbaljournalistiek die ons deze week zijn opgevallen. Deze week hebben we Blatter weer als kwade genius, Braziliaanse hooligans, bestuurders en stakende stadionbouwers, de 100 nieuwe toppers van 2014 en de 10 coolste clubs op aarde. Merry Christmas motherfuckers!

101 Great Goals – Blatter wins Swiss injunction against a Danish cartoonist that would have damaged his reputation
15 december 2013

101 Great Goals is een soort Voetbalzone/Voetbalprimeur maar dan 101x cooler en 101x sneller. Daarom waren ze ook één van de eersten die hier over berichtten en daarom zitten ze nu dus ook in onze leestips. Sepp Blatter heeft het boek van een Deense cartoonist via de rechtbank weten te verbieden. In het boek werd de FIFA-baas behoorlijk te grazen genomen, zo voert de FIFA bijvoorbeeld de veel meer toepasselijke slogan ‘For the Game. For the Money’. Maar deze domme actie geeft de Blatter-haters weer een hele hoop meer munitie om meer op hem te schieten.

ESPN FC – Violence, politcs to blame for declining crowds in Brazil’s top flight
15 december 2013

Jammer van de gigantische spelfout in de titel (overkomt ons ook wel eens), maar verder is dit een uitmuntend stuk. Uitmuntend ja. Het gaat over de Braziliaanse competitie, die nog minder toeschouwers trekt dan de MLS in de voetbal-onverschillige Verenigde Staten. En over hoe dat komt. De belangrijkste oorzaken zijn het groeiende supportersgeweld, met steeds meer doden, en het gehannes van voetbalbestuurders die het eigenlijk gedegradeerde Fluminense dankzij pietluttige regeltjes toch in de hoogste klasse dreigen te houden (is inmiddels gebeurd).

BBC News – Brazil World Cup 2014: Builders strike at Amazon stadium
16 december 2013

Nog meer vanuit Brazilië. In Manaus, diep in de binnenlanden en aan de oevers van de Amazone, zijn de arbeiders van de Arena Amazonia het zat. Nadat één van hen van 35 meter omlaag viel en dat niet na kon vertellen, zijn ze gaan staken en eisen ze betere werkomstandigheden. Dat konden de WK-organisatoren er nog wel bij hebben. Na schandalen rond de hoge kosten, hard neergeslagen protesten en massa’s uit hun huis gegooide mensen, blijken ook de arbeidsomstandigheden nog eens onveilig. Het wordt weer een verschrikkelijk WK.

In Bed With Maradona – #IBMW100 FOR 2014
18 december 2013

“We do things differently here”, valt er te lezen op het Twitter-account van In Bed With Maradona. Dat doen ze zeker, en daarom maken ze elk jaar een lijst met honderd namen van toptalenten, maar dan toch net even anders. Ze laten het daar namelijk niet bij, ze volgen deze talenten vervolgens in hun ontwikkeling en kijken dan na een jaar of ze nog steeds op een grootse toekomst af stevenen, of niet. Dit is de lijst die ze in 2014 in de gaten gaan houden, en ze hebben een aantal controversiële keuzes gemaakt. Verplicht leesvoer voor elke voetbalhipster.

Bleacher Report – Ranking the 10 Coolest Teams to Support in World Football
19 december 2013

Ook deze week schreef Bleacher Report zich weer een weg naar onze harten. En ook dit artikel is er één voor de echte voetbalhipsters, de echte fijnproevers. Want dit lijstje bestaat niet uit de standaard Barcelona’s en Bayern Münchens, maar uit de clubs die écht heel erg cool zijn. Clubs waarmee je, als je er fan van bent, aangeeft: ik ben anders. Ik ben mysterieus. Ik spreek tot de verbeelding. En dus zitten onder anderen Galatasaray, São Paulo, Athletic de Bilbao en FC Sankt Pauli erin.