Louis van Gaal draait doorrr

vangaal

Jongeren hebben steeds meer last van zogeheten ‘keuzestress’. Niet zo gek, er is gewoon te veel keuze. Dat begint al met je ontbijt, neem je brood of muesli? Waarmee beleg je je boterham? En daarna: welke kleding trek je vandaag aan? Om over keuzes bij de supermarkt, zorgverzekeringen en energiemaatschappijen nog maar te zwijgen. Maar er is nog iemand met dit probleem, omdat hij veel te veel keuzes heeft. En dat heeft hij grotendeels aan zichzelf te danken. Het is slechts een kwestie van tijd voor Nationaal Orakel Louis van Gaal ook naar de psychiater moet.

De bondscoach ligt al sinds de plaatsing van het WK te dubben over zijn selectie. Hij ligt ’s nachts wakker door zijn urenlange gepeins. Wie moet er om te beginnen mee voor de positie van doelman? Maarten Stekelenburg was bij Ajax een prima keeper, en was een belangrijke schakel op het WK van 2010. Maar ook Jasper Cillessen, Michel Vorm, Kenneth Vermeer en Tim Krul hebben in de afgelopen twee jaar enkele wedstrijden mogen spelen. En Jeroen Zoet, Erwin Mulder, Robbin Ruiter en Nick Marsman doen het bij hun club bij vlagen prima. Piet Velthuizen, doelman van huidige koploper Vitesse, mag ook niet zomaar vergeten worden.

Maar de ellende voor Van Gaal is pas net begonnen. Omdat de bondscoach de slaap niet kan vatten, sluipt hij naar beneden voor een glas warme melk. Meteen pakt hij een notitieblokje en een pen om te gaan filosoferen over de verdedigers die mee moeten naar Brazilië. Paul Verhaegh leek een vreemde keuze, maar hij deed het prima. Maar Daryl Janmaat en Ricardo van Rhijn zijn ook serieuze kandidaten. Bij Paris Saint-Germain doet Gregory van der Wiel het ook steeds beter. De andere ‘vleugel’ is net zo lastig met Daley Blind, Miquel Nelom, Bruno Martins Indi, Alexander Büttner, Patrick van Aanholt, Jetro Willems, Erik Pieters en Nick Viergever als opties.

‘First lady’ Truus komt kijken wat haar man allemaal aan de keukentafel aan het opschrijven is. Ze vraagt waarom hij niet gewoon gaat slapen. Louis verzucht dat zijn vrouw het niet begrijpt. Hij is net begonnen aan de keuze voor de centrale verdedigers. Martins Indi is eigenlijk een centrale verdediger, maar kan ook op links. En verder is Stefan de Vrij geen zekerheid, evenmin zijn Karim Rekik en Jeffrey Bruma dat. Ron Vlaar speelt prima bij Aston Villa, maar waar zijn Douglas en John Heitinga eigenlijk? Wat te doen met ‘oudje’ Joris Mathijsen? En dan zijn er ook nog de talenten Virgil van Dijk en Joël Veltman.

Truus heeft al genoeg gehoord en gaat terug naar bed. Louis mompelt dat hij zo komt. Eerst nog de middenvelders. Kevin Strootman is een zekerheid, mits hij fit blijft. Adam Maher is niet in vorm, Jordy Clasie juist wel. Nigel de Jong en Stijn Schaars hebben de broodnodige ervaring. En weet iemand eigenlijk waar Wout Brama uithangt? Kunnen Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder allebei mee? En wie van de talenten Tonny Vilhena, Davy Pröpper, Jens Toornstra en Marco van Ginkel kunnen er mee? Siem de Jong is handig om erbij te hebben, maar dat geldt ook voor Georginio Wijnaldum. Leroy Fer is sterk, Urby Emanuelson snel en behendig. Onderaan het lijstje middenvelders prijken verder nog de namen van Jonathan de Guzman en Lerin Duarte.

Omdat z’n maag begint te protesteren, pakt Louis een pak koekjes. Hij scheurt het open en noteert de namen voor de aanval. Jeremain Lens was weer dom bezig tegen Colombia. Arjen Robben lijkt steeds minder breekbaar, maar schijn kan bedriegen. En welke Feyenoorder gaat er mee, veteraan Ruben Schaken of ‘new guy’ Jean-Paul Boëtius? Bij PSV loopt ook een interessant duo: Memphis Depay en Luciano Narsingh. En Ola John speelt naar verluidt bij Benfica, maar laat dit seizoen weinig van zich horen.

Voor de spitspositie is de naam van Robin van Persie onderstreept, hij gaat mee. Maar welke andere spitsen? Luuk de Jong, Bas Dost en Klaas-Jan Huntelaar hebben dit seizoen weinig tot geen potten gebroken in de Bundesliga. Dirk Kuyt werkt nog steeds als een hele manege, maar is hij nog goed genoeg? Ricky van Wolfswinkel is één van de velen waarvan je denkt: Leuke speler, maar WK-waardig? En dan is er nog Richairo Zivkovic, onder het mom ‘Als je goed genoeg bent, ben je ook oud genoeg’.

Van Gaal zucht en staart naar zijn lijstje namen. Op het papier heeft de bondscoach 64 namen genoteerd. Als hij door het raam naar buiten kijkt, ziet hij dat de lucht al lichter wordt. Weer een slapeloze nacht. Een halfuur later komt Truus naar beneden en vindt haar man in een soort trance naar buiten starend. Ze werpt een blik op het papier voor zijn neus en besluit de telefoon te pakken. Het is tijd voor een psychiater.

BioBV-Ruben