Eén ondernemer, twee clubs, twee landstitels

thomas-dibenedetto

Ooit schreef Buitenkant Voet een trilogie over Doyen Sports en één van haar belangrijkste personen: Jorge Mendes. Wij lieten zien hoe sommige mensen bakken met geld verdienen met de handel in spelers. Maar op een andere manier kan je ook een slaatje slaan uit het voetbal. Je kan bijvoorbeeld in je eentje een club overnemen, bijvoorbeeld Chelsea, Manchester City of AS Monaco. Als je zelf net niet genoeg geld hebt, kan je het ook via een bedrijf of met partners doen. En dat is precies wat Thomas R. DiBenedetto heeft gedaan. Twee keer om precies te zijn. Wat hem dat gaat opleveren? Veel geld. En nog belangrijker: twee landstitels.

Thomas R. DiBenedetto is echt zo’n zakenman met goede contacten. Hij is bij verschillende bedrijven en instanties een hoge meneer geweest en heeft daardoor een mooi netwerk op weten te bouwen. Eén van de fijnste mensen die hij in zijn telefoon heeft staan, is John W. Henry. Deze meneer is namelijk één van de initiatiefnemers van investeringsbedrijf Fenway Sports Group (voorheen New England Sports Ventures). Omdat Henry nog niet genoeg zakken geld had voor zijn plannen, kwam DiBenedetto in beeld. Het bijeengebrachte groepje rijke mensen, waar basketballer LeBron James zich later bij aansloot, kocht de honkbalclub Boston Red Sox dat dit jaar de World Series won.

Fenway Sports Group heeft behalve de Red Sox – en het stadion dat de naam Fenway Park draagt – nog een sportclub. Sinds 2010 is het bedrijf de trotse eigenaar van de Engelse club Liverpool. En ook het stadion van die club behoort tot FSG. Op het eerste gezicht niet heel schokkend, de club won sinds de overname alleen de League Cup van 2012. Ondanks de weinig indrukwekkende resultaten staat er echter tot een prima team onder leiding van coach Brendan Rodgers: Simon Mignolet, Steven Gerrard, Luís Suarez, Daniel Sturridge en Jordan Henderson zijn een aantal namen. Geen Ronaldo of Zlatan, maar wel een team dat op twee punten achter koploper Arsenal staat.

Naast zijn aandeel in Fenway Sports Group is DiBenedetto president van investeringmaatschappij Boston International Group. Deze maatschappij nam in 2011 de Italiaanse club AS Roma over. Meteen werd Ajax-doelman Maarten Stekelenburg gehaald en kwam er een nieuwe trainer voor de groep: Luís Enrique. Nadat hij faalde, zijn opvolger geen potten kon breken en een interim-trainer het seizoen 2012-2013 had afgemaakt, kwam afgelopen zomer Rudi Garcia. En de selectie werd meteen versterkt met onder anderen Kevin Strootman, Gervinho en Adem Ljajic. Na twaalf wedstrijden is de ploeg nog ongeslagen met 32 punten.

Thomas R. DiBenedetto is dus niet betrokken bij één, maar bij twee investeringsbedrijven. En via beiden heeft hij aandelen in de Boston Red Sox, Liverpool en AS Roma. De Red Sox wonnen al de World Series. Liverpool en AS Roma kunnen in het voorjaar van 2014 zomaar een nationale titel in bezit hebben. Een deel van de opbrengsten van drie vrij grote sportprijzen gaat dan dus naar één man: Thomas R. DiBenedetto.

BioBV-Ruben