De échte clash bij Zweden-Portugal

elmander-postiga
Over iets meer dan een maand vindt de loting plaats voor het WK in Brazilië. Vooropgesteld dat dat WK doorgaat, ondanks alle onrust waar wij op 18 juni van dit jaar al over schreven. Nog niet alle 32 deelnemers zijn bekend. Zo strijden Tunesië en Kameroen om een ticket en is Nigeria bij de return thuis tegen Ethiopië al bijna zeker van deelname. Maar de wedstrijd der wedstrijden voor Europeanen is toch wel de titanenstrijd tussen Zweden en Portugal. Of meer de titanenstrijd tussen twee aanvallers. Een strijd vergelijkbaar met die tussen de Beatles-fans en Stones-aanhangers. De clash tussen Helder Postiga en Johan Elmander.

Een schok ging door de voetbalwereld na de loting van maandag 21 oktober. Iedere voetbalfan wil natuurlijk zo veel mogelijk topspelers op een mondiaal toernooi zien. Maar plotseling ontstaan er twee kampen. Even onverenigbaar als de mensen vóór Zwarte Piet en degenen die er tegen zijn. Zweden, een sympathiek land met een hoog ‘ik mag je-gehalte’. Misschien omdat ze een beetje de underdog zijn, ze zullen niet snel wereldkampioen worden. Portugal, een team met nare voetballers, maar tegelijkertijd ook een team met veel kwaliteit. You love them or you hate them.

Welke van de twee toppers wil je op het WK zien? Ben je van het kamp-Elmander? De Zweedse aanvaller die ooit met Feyenoord de UEFA Cup won. Verder speelde hij bij Holmalund, Örygryte, Djurgarden, NAC Breda, Brondby, Toulouse, Bolton Wanderers, Galatasaray en tegenwoordig speelt hij net als Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel bij Norwich City. Tot nu toe speelde de aanvaller 73 interlands, dat is er bijvoorbeeld één meer dan Arjen Robben! En behalve de UEFA Cup pakte de Zweed ook enkele landstitel en nationale beker. Persoonlijk hoogtepunt was de verkiezing tot mooiste goal van ooit in een verkiezing van The Guardian.

Of kies je veel liever voor Helder Postiga? Hij maakte furore bij FC Porto, keerde daar na zijn avontuur bij Tottenham Hotspur terug, speelde daarna nog voor Saint-Étienne, Panathinaikos, Sporting Lissabon, Real Zaragoza en hij verdient tegenwoordig zijn brood bij Valencia. Evenals zijn Zweedse aartsvijand won Helder Postiga de UEFA Cup. En verder heeft hij ook een aantal landstitels en nationale bekers. Waarschijnlijk mede dankzij zijn Panenka-penalty op het EK 2004 kreeg hij zelfs een Koninklijke onderscheiding.

Op vrijdag 15 november wordt deel 1 van de tweestrijd afgewerkt, de dinsdag erna volgt de sequel. Die avond wordt bepaald wie van de twee we in de zomer van 2014 mogen bewonderen. Na Lionel Messi, Mario Götze, Robin van Persie en Radamel Falcao wordt het dus of Johan Elmander of Helder Postiga. Wij blijven, zoals het journalisten betaamt, neutraal. Moge de beste winnen!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *