Een racisme-ranglijst en een vaantje, dat zal racisten leren!

racisme in voetbal

De UEFA treedt echt onwijs hard op tegen racisme. Waar op straat nog wel wat gediscrimineerd wordt is dat in stadions wel anders. Let wel, de stadions waar Europese wedstrijden gespeeld worden. De Europese voetbalbond is keihard, dat zie je aan alles. Reclameborden met de tekst ‘No to racism’, aanvoerdersbanden met dezelfde strekking, voor wedstrijden om laten roepen dat racisme echt niet getolereerd wordt door Michel Platini en consorten: geen mens die het meer in zijn hoofd haalt om iemand te discrimineren!

Maar niet heus. In de Europese stadions is nog genoeg racisme te horen. Of je dat ooit uit kan bannen betwijfel ik. Ik denk eerlijk gezegd van niet. Vooralsnog lukt het in ieder geval nog niet. En natuurlijk haalt niet altijd alles het nieuws. Ik bezoek regelmatig stadions in Nederland, maar ik hoef echt niet lang na te denken wanneer ik voor het laatst iets heb gehoord als “teringzwarte” of “kankerhomo.”

Blijkbaar hoort de UEFA dat ook. Ze hebben een aantal nieuwe dingen bedacht om ook het laatste beetje racisme uit de stadions te bannen. En dat zijn nog eens ideeën: voor de wedstrijd als de spelers en scheidsrechters op een rijtje staan en er een camera voor hun neus gehouden wordt houden ze allemaal omstebeurt een vaantje vast: “No To Racism” en “Respect” staat erop. Dat ene vaantje moet snel doorgegeven worden, zodat iedereen laat zien dat alle spelers tegen zijn.

Kijk, dat is actie!

En daarnaast nog iets beters: een racisme-ranglijst. Blijkbaar gaan mensen van de UEFA tellen hoe vaak er iets geroepen wordt vanaf de tribune. Want niemand wil onderaan die ranglijst staan, zo denken ze. Zie je het al voor je? Beslissende wedstrijd, minuutje 92, je favoriete club maakt de winnende goal totdat je ziet dat de grensrechter zijn vlag omhoog heeft voor buitenspel. En dat een fanatieke supporter dan denkt “oh ja, racisme-ranglijst! Ik wil niet onderaan staan!” en in plaats van “Heeeuuuhj, vuile homo! Dat is toch geen buitenspel joh mongool!” roept “Jammer, volgende keer beter!”


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *