Dit wordt het beste WK ooit!

410w

Nee, natuurlijk wordt dit niet het beste WK ooit. Honderdzeventigduizend Brazilianen werden uit hun huis gegooid, dat plat moest zodat er een stadion gebouwd kon worden. Een stadion dat, zoals het Estádio Nacional Mané Garrincha in Brasiliía, 447 miljoen euro aan overheidsgeld heeft gekost en na het WK zo goed als leeg staat. En als de inwoners van Brazilië, waarvan er relatief meer onder de armoedegrens wonen dan momenteel in Griekenland, dan met kartonnen protestborden de straat op gaan, worden ze genadeloos in elkaar geranseld door de Braziliaanse ME. Het wordt dus weer een WK om je kapot voor te schamen. Maar hé, met de volgende twee WK’s in Rusland en Qatar, zal het in Brazilië nog relatief meevallen qua schendingen van de mensenrechten. En als je geen geweten hebt, of je morele kompas kapot trapt op de grond, dan valt er volgend jaar op het WK genoeg te genieten. Het deelnemersveld lijkt sterker dan ooit.

Kijkend naar de teams die zich voorlopig hebben gekwalificeerd voor het WK van volgend jaar, valt er één ding op: wat doen er achterlijk veel sterke teams mee. Wij, Nederland, tweede van vier jaar geleden, lijken niet eens outsiders te zijn voor winst. Brazilië, Spanje, Italië, Argentinië, Duitsland en België zijn favorieten, en Engeland, Rusland, Japan, de VS, Colombia, Bosnië en Herzegovina, Zwitserland en Chili hebben allemaal hun sterkste lichting sinds hele lange tijd. En dan zijn wij er dus nog. Je kunt zeggen van Louis van Gaal wat je wil (zoals dit), maar het lijkt erop dat hij toch een behoorlijk sterk team aan het formeren is en dat het er eindelijk op lijkt dat de hele wereld ons niet met tranen in de ogen en half stikkend in de borrelnootjes zal uitlachen om onze belachelijk slechte verdediging. Ik heb hoop dat onze jongens iets moois kunnen laten zien op het WK, maar als ik de tegenstand zie verwacht ik niet dat we heel ver komen.

Sinds de onttroning van Spanje in de finale van de Confederations Cup door Brazilië is duidelijk dat het WK van 2014 niet weer een simpele walk over wordt voor España. Ze hebben nog steeds magistrale voetballers, maar Del Bosque’s van Guardiola afgekeken speelstijl lijkt wat aanpassingen nodig te hebben. Want zelfs Guardiola zelf laat zijn team namelijk niet meer zo spelen, aangezien steeds meer tegenstanders door hebben hoe ze het kunnen bestrijden. Spanje is niet meer onoverwinnelijk. Maar oké, het is nog steeds Spanje dus reken maar dat ze meedoen om die leuke gouden beker. In die Confederations Cup-finale heeft Brazilië zich duidelijk als grootste uitdager van de Spanjaarden geprofileerd. Met Neymar hebben ze eindelijk weer een ster met de uitstraling die mannen als Pelé, Ronaldo en Ronaldinho in het verleden hadden en bovendien weet coach Luiz Felipe Scolari hoe hij een WK moet winnen, hij deed dat in 2002 ook al. De Brazilianen spelen indrukwekkend fel, snel en aanvallend en hebben de klasse in huis om elke tegenstander daarmee kapot te Joga Bonito-en.

De Brazilianen zijn er klaar voor

De Brazilianen zijn er klaar voor

Italië verloor vorig jaar kansloos de EK-finale van Spanje, maar liet wel zien dat bondscoach Cesare Prandelli van zijn land weer een geduchte tegenstander aan het maken is. Met maestro Andrea Pirlo en zijn kompaan Daniele De Rossi die samen een fantastisch middenveld vormen en een defensie geleid door het monster Giorgio Chiellini, kunnen voorin de toptalenten Mario Balotelli en Stephan El Sharaawy los gaan zoals ze dat ook bij de kapper doen. Kijk uit voor Italië. Duitsland viel vorig jaar enigszins tegen op datzelfde EK, maar velen uit de selectie van Joachim Löw hebben inmiddels de ervaring van het winnen of verliezen van een Champions League-finale. Als je van de namen Manuel Neuer, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Mesut Özil, Marco Reus, Julian Draxler en Thomas Müller nog niet bang wordt, dan ben je waarschijnlijk net zo’n arrogante kwal als Super Mario.

Argentinië is zoals al jaren weer een raadsel, maar het is geen raadsel dat Lionel Messi, Kun Agüero, Éver Banega, Javier Mascherano, Ezequiel Lavezzi en Ángel Di María – in 2008 winnaars van de Olympische Spelen – in de kracht van hun leven zijn. En dan zijn er nog de Belgen, die er eindelijk weer bij zijn. Zoals ik hier op Buitenkant Voet al eerder schreef heeft België op elke positie een betere speler dan wij, behalve in de spits dan. De Rode Duivels zijn wat mij betreft de Outsiders met een hoofdletter ‘O’. Net als België heeft ook Colombia na lange tijd weer eens een gouden generatie. Radamel Falcao, Jackson Martínez, James Rodríguez, Christian Zapata, Pablo Armero, Fredy Guarín, Luis Cuadrado, Carlos Bacca en Luis Muriel zijn flinke namen in Europa, terwijl Juan Quintero een enorm talent is. AD Sportwereld gebruikte weliswaar een zo’n beetje nergens op gebaseerde rekenmethode, maar toen ze gisteren beweerden dat Nederland van ongeveer hetzelfde niveau is als Colombia, hadden ze een punt.

Falcao en Messi: de WK-sterren van 2014?

Falcao en Messi: de WK-sterren van 2014?

Alsof dit allemaal nog niet voor genoeg spektakel gaat zorgen, komen ook de Engelsen nog even met een (eindelijk!) gerenoveerd elftal vol toptalenten als Daniel Sturridge, Danny Welbeck, Andros Townsend, Ross Barkley, Alex Oxlade-Chamberlain, Jack Wilshere en Phil Jones om hopelijk voor een verrassing te zorgen. Rusland lijkt een beetje op z’n retour maar heeft nog altijd de supersterke Hiddink-generatie, terwijl de Verenigde Staten en Japan zich steeds meer lijken te kunnen gaan meten met de Europese en Zuid-Amerikaanse teams. Vooral Japan met Keisuke Honda en Shinji Kagawa, is een team om naar uit te kijken. Verder moeten we Chili (Alexis Sánchez, Arturo Vidal, Mauricio Isla, David Pizarro), Zwitserland (Xherdan Shaqiri, Gökhan Inler, Stephan Lichtsteiner, Haris Seferovic) en Bosnië en Herzegovina (Edin Dzeko, Miralem Pjanic, Vedad Ibisevic, Senad Lulic) alles behalve onderschatten.

En dan gaan er nog Afrikaanse landen als Ivoorkust, Nigeria, Senegal, Ghana of Kameroen bij komen, plus eventueel Portugal, Kroatië en Frankrijk als die hun weg door de Europese play-offs weten te vinden. Dit wordt totale gekte in Brazilië! Het zijn zo’n beetje alleen maar spectaculaire teams, met bijna allemaal één of meer wereldklasse spelers. Het wordt een parade aan geweldige voetballers, een epische veldslag tussen ’s werelds voetbalgoden, een strijd zoals zelden vertoond op een WK. Geef het volk brood en spelen, en niemand zal zich meer druk maken om de arme, uit hun huis gezette Brazilianen…