De allerbeste stuurman staat aan Duitse wal

Champions League 2009/2010 Semifinale Ritorno Barcellona - 28.04.2010 Barcellona-Inter

Pep Guardiola tekent bij Bayern München. Meteen was er een mooie tweestrijd in voetballand. De ene helft schreeuwde moord en brand. De man die ervoor zorgde dat er een tweede – en misschien wel een derde – prijzenkast in Barcelona getimmerd moest worden, zou de Duitse Rekordmeister kapotmaken. Bayern won vorig jaar de treble met fantastisch voetbal, en belangrijker: het vernederde het tiqui taca van FC Barcelona. De andere helft was wel enthousiast. ‘El Filósofo’ zou het voetbal van Bayern alleen maar meer perfectioneren. Die groep lijkt nu gelijk te gaan krijgen.

Toegegeven, het is misschien wat vroeg om een lofzang aan te heffen. Het is immers pas begin oktober. Maar toen Guardiola begon bij FC Barcelona, begon zijn ploeg met een 1-0 nederlaag bij Numancia en een 1-1 gelijkspel tegen Racing Santander. Pas daarna begon de stroom van driepunters. Op 4 oktober 2008, tegen Atlético Madrid, lieten de blaugranas zien waartoe ze in staat waren. Na acht minuten spelen hadden Rafael Marquez, Thierry Henry en Lionel Messi al gescoord. Binnen het halfuur konden we ook Samuel Eto’o  en Eidur Gudjohnson noteren als doelpuntenmakers. Eindstad: 6-1.

Bijna vijf jaar later staat Pep Guardiola aan de zijlijn in Manchester. Niet omdat hij de erfenis van Alex Ferguson bij United op zijn schouders heeft genomen en ook niet omdat hij voor de grote zak oliedollars van City is gezwicht. De Spanjaard is met zijn nieuwe club FC Bayern München op bezoek in het Etihad Stadium. En de overheersing was hetzelfde. Maar toch ook weer anders. Manchester City werd volledig scheel getikt.

Bayern liet namelijk tiqui taca zien, zoals FC Barcelona. Een minuut of tachtig lang waren de rood-witten dominant. Zelfs Uli Hoeness, de Bayerische Waldorf (of Statler), was in de wolken van zijn cluppie. Niet zo heel gek met 61% balbezit in een uitwedstrijd en vooral in de eerste helft een overwicht alsof ze tegen de plaatselijke FC Manchester Boys 4 speelden.

Maar er zijn toch ook verschillen tussen de twee FCB-teams van Pep. Wie is bijvoorbeeld de Lionel Messi van dit Bayern? Kunnen we spreken van Duitse Riberydependencía? Of Lahmabhängigkeit? Het lijkt er niet op. De selectie die Guardiola tot zijn beschikking heeft is breed genoeg en is niet afhankelijk van één buitenaardse voetballer. Dat miljoenenaankoop Mario Götze in de 85e minuut inviel voor Ribery, zegt toch wel iets.

Ook het spel zelf is anders. Het is tiqui taca, maar anders, beter, sneller. Het is eigenlijk een synthese van twee speelstijlen. Vorig seizoen stonden Bayern en ‘conculega’ Borussia Dordmund bekend om hun Vollgassfussball. Dat voetbal is bij de ploeg van Guardiola nog wel te zien, gemixt met het ietwat achterhaalde tiqui taca. Bayern München speelt dit seizoen Vollgass Tiqui Taca. Mede mogelijk gemaakt door Pep Guardiola.