We kunnen niks doen tegen de FIFA – behalve met ze kappen

Als Noord-Korea weer dreigt wat raketten op hun onderburen af te vuren of als Iran weer eens stoer doet met hun kernprogramma, dan wordt er opgetreden tegen dit soort dictaturen. Als Ghadaffi te machtig wordt of als Morsi zijn eigen volk loopt te naaien, dan helpen we mee om ze onderuit te halen. Maar één van de grootste dictaturen op aarde kan nog altijd ongestraft zijn gang gaan: de FIFA. Vorige week bleek dat weer eens, toen de wereldvoetbalbond de middelvinger gaf aan honderden overleden arbeiders in Qatar. Want, vond de FIFA, dat Qatar in voorbereiding op het WK van 2022 systematisch mensenrechten schendt en een leger moderne slaven – waarvan er voor de eerste aftrap 4000 zullen zijn overleden – laat werken aan de stadions, wegen en hotels, is niet de verantwoordelijkheid van de FIFA. Dat is de verantwoordelijkheid van Qatar. Dat er For the good of the game mensen zes dagen per week, vijftien uur per dag werken onder de slechtste omstandigheden en daarvoor acht dollar per dag verdienen, dat interesseert de FIFA geen ene fuck. Dan vraag ik me af, kan de FIFA ongestraft alles doen wat ze wil?

Het doet me denken aan het artikel ‘Goldman Sachs Announces They’re Blowing Up A Nursing Home And There’s Nothing Anyone Can Do About It’, van de satirische Amerikaanse tegenhanger van De Speld, The Onion. In het stuk is de oppermachtige superbank Goldman Sachs zo boven alle partijen verheven, dat het een verzorgingstehuis gaat opblazen en de CEO zegt: “We decided today we really want to blow up a nursing home, so we’re going to do that and, honestly, I can’t think of a single thing that any one of you could possibly do to stop us—in fact, I’d like to see you try.” De FIFA zou dit ook kunnen doen. De FIFA hoeft aan niemand rekenschap te geven. Als er corruptie aan het licht komt binnen de FIFA, wordt dit onderzocht door een team van… de FIFA. Als de FIFA in Qatar en Brazilië mensenrechten schendt om een groot toernooi te kunnen organiseren, wordt besloten of er iets aan gedaan moet worden door… de FIFA. Er is niemand die de FIFA controleert. Er is niemand die de FIFA op het matje kan roepen. There’s nothing anyone can do about it.

Blatter is de voetbalgod die door niemand aanbeden wordt

Zelfs de journalistiek, van oudsher de partij die de grote instituties indien nodig hard aanpakt, is machteloos. De voetbaljournalistiek begint langzaam maar zeker haar ogen te openen voor het kwaad dat de FIFA is en het aan het licht brengen van de verschrikkingen in Qatar leken mij een slag in het gezicht van de wereldvoetbalbond. De FIFA leek in verlegenheid gebracht, de FIFA ging in beraad hierover. De FIFA ging wellicht zelfs overwegen om het WK weg te halen uit Qatar als de arbeidsomstandigheden niet verbeterd worden. Ik, als naieveling die gelooft in het beste in mensen, had gedacht dat ze er misschien wel wat aan wilden doen. Maar nee… In plaats van dat alles kregen we dus de dikke middelvinger van Sepp Blatter te zien, die simpelweg verklaarde dat zijn boevenbende er geen zak mee te maken heeft. En, oh ja, dat ie het nu opeens op zich toch wel van de zomer naar de winter zou willen verplaatsen.

Terwijl miljoenen Nepalezen en Indiërs in de gloeiende Qatarese zon werken aan het grootste bouwproject ter wereld en zich voelen als de slaven van farao Toetanchamon toen die een stel piramides neer wilde zetten en terwijl miljoenen Brazilianen zich kapot ergeren door de veel te hoge prijs die hun regering betaalt voor het WK van 2014, rijdt Sepp Blatter in zijn Porsche met een croissantje in zijn hand naar z’n werk, keihard ‘I Am A God’ van Kanye West meezingend. Want niemand kan hem wat maken. Als hij van corruptie beschuldigd wordt, worden zijn daden onderzocht door een commissie van de FIFA – waar hij zelf toch de baas van is. Hij is de God in het voetbaluniversum, de God die door niemand aanbeden wordt, de baas der bazen en er is niemand op aarde die hem de les kan lezen. Dankzij dit verrotte systeem wezen hij en zijn makkers het WK van 2018 toe aan Rusland, dat gezellige land waar je niet openlijk homo mag zijn (ook niet als sporter), en in 2022 dus aan Qatar. Die toewijzing is het opgeblazen verzorgingstehuis van de FIFA. In 2010, toen de toewijzing plaatsvond, was bekend dat een WK daar in de zomer zo’n beetje onmogelijk is, dat de Qatarezen hun arbeiders als moderne slaven behandelen en dat een WK daar over de ruggen van duizenden doden zou gaan. Maar ze deden het toch. There’s nothing anyone can do about it.

Kappen met die FIFA

De FIFA is oppermachtig. Het hoeft zelfs geen belasting te betalen over de verdiensten op een groot toernooi. De FIFA staat blijkbaar boven de wet. De FIFA heeft, zoals Goldman Sachs met geld, de macht over een andere belangrijke valuta: voetbal. Ze verdienen er miljarden mee, steken daar miljoenen van in hun eigen zakken, laten Brazilianen uit hun huizen gooien, laten arbeiders in Qatar creperen en níemand, helemaal níemand kan er ook maar iets aan doen. Regeringen niet, de VN niet, de journalistiek niet. Als de FIFA een land was geweest hadden de VS er allang een bom op gegooid. Maar de FIFA staat boven alle landen, boven alle regeringen en kan niet gestraft worden voor haar wandaden. De FIFA heeft geen Tahrir-plein waar we kunnen protesteren. De FIFA heeft geen hoofdstad die we kunnen veroveren. De FIFA zal nooit veranderen. Ja ze houden ons zoet met doellijntechnologie, campagnes tegen racisme en mooie reclames over de schoonheid van de sport (propaganda alert!), maar het is gewoon een verschrikkelijke dictatuur. Er is maar één ding wat de voetbalwereld zou kunnen doen: een alternatief voor de FIFA oprichten, een nieuwe voetbalbond, en daar lekker voor gaan voetballen.

Dit zou eerder waarheid kunnen worden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dave Boyle, een Engelse journalist die veel schrijft over de corruptie en dictatoriale trekjes van de FIFA, denkt dat de clubs het niet langer gaan pikken. In zijn artikel ‘FIFA: The End Is Near’ maakt hij aannemelijk dat Qatar 2022 niet alleen de ultieme middelvinger van de wereldvoetbalbond is, maar dat Bla Bla Blatter er ook zijn graf mee heeft gegraven. Door een WK in de winter te houden zullen de clubs, die van oudsher (net als de rest van de wereld) geen reet te vertellen hebben binnen de FIFA, het weleens zat kunnen worden. En onder het mom van “kijk eens wat een klootzakken, ze laten duizenden mensen sterven in Qatar” hebben de clubs een goede stok in handen om de FIFA mee te slaan. En de macht in het voetbal naar zich toe te trekken. Nou zijn de clubs zelf ook verre van perfect en als zij alle macht zouden hebben zouden de grotere clubs de kleinere altijd klein houden, maar in mijn ogen is alles beter dan de systematische, corrupte, ontransparante en mensenrechten schendende groep Ghaddafi’s van de FIFA. Weg ermee.