Een ode aan The Voices of Football

voetbalcommentator

Je hoort ze altijd, je ziet ze – op een enkele uitzondering na – eigenlijk nooit: voetbalcommentatoren. Het soort mensen dat compleet anoniem naar het stadion kan. Eenmaal gearriveerd zoeken ze hun kleinste kamertje op, dat in sommige stadions nog kleiner is dan het echte Kleinste Kamertje. Een krappe twee uur later stappen ze weer anoniem in hun Volvo om net op tijd met het bord op schoot het eigen verslag bij Studio Sport te kunnen horen. Ze zijn een beetje het achtergrondkoortje in de Bigband Koning Voetbal. Daarom willen wij The Voices of Football bij dezen een keertje vol in de spotlights zetten.

Frank Snoeks is één van de bekendste Voices. De neef van zijn buurman runde ooit een fietsenwinkel, waar de tante van de enige echte René van Rijswijk ooit een tweedehands fiets kocht. Snoeks werd ooit geboren in het pittoreske IJmuiden, een dorp waar ook Ajax-talent Joël Veltman ter wereld kwam. Zijn commentaar is voor de één muziek in de oren, voor de ander erger dan krassende nagels op een schoolbord.

Een andere bekendheid is Evert ten Napel. Deze dekselse commentator wacht altijd op dat ene moment. Als je hem verslag hoort doen, wacht je altijd op dat ene moment. Dat ene moment van glorie. En dat komt dan ook. Als een granaat gaat de bal erin en dan kan Ten Napel losgaan. Want het doelpunt is achttien karaat, de spits poeiert de bal strak in de kruising. En de keeper is kansloos. Dan is het voor de andere ploeg hopen op een wonder. Het Wonder van Berlijn. Het Wonder van Milaan. Of het Wonder van Karaganda.

Ergens in Nederland, het is niet makkelijk te vinden waar, werd een jongen geboren. Zijn ouders waren zeer blij met het kind. Hij ging gewoon naar school en speelde op straat. Hij haalde ook wel eens kattekwaad uit, net als alle andere jongens van zijn leeftijd. Zijn spreekbeurten leken altijd eeuwig te duren. Meestal moest de docent ingrijpen om de jongen te stoppen. Jaren later kwam dit spreektalent goed van pas, hij werd namelijk voetbalcommentator. Deze Sierd de Vos heeft ook een bijbaantje bij de VVV in Madrid. Hij weet de beste restaurantjes en de mooiste cafétjes aan te wijzen.

En dan is er Theo Reitsma. Supporter van Telstar. Officieel met pensioen, maar nog steeds te horen bij bijvoorbeeld FOX Sports en de NOS. Reitsma pakt je bij de hand en helpt je op een wandeltempo door de wedstrijd heen. Een mooie actie is een mooie actie, een foutje van de verdediger is een foutje van de verdediger en de schitterende goal van Marco van Basten is de schitterende goal van Marco van Basten. Niets meer, niets minder. Als hij een luisterboek uit zou brengen, zou dat het ideale slaapmiddel zijn.

Naast deze vier Toppers zijn er nog Jeroen Grueter, Philip Kooke, Leo Driessen, Jeroen Elshoff, Ronald van der Geer, Jan Roelfs, Bas Tichelaar, Leo Oldenburger en nog vele anderen. De invalkrachten van het achtergrondkoortje. Toch zijn ze onmisbaar. Er moet toch iemand de wedstrijd aankleden met nutteloze feitjes, clichés, toeristische tips en een bijna boeddhistische rust. En af en toe moet iemand zeggen wie er aan de bal is, want niet elke voetballer is herkenbaar aan zijn kapsel. Voices, bedankt!