Eigen voetbalvolk eerst, een goed idee?

rio-ferdinand

Af en toe luidt er iemand de noodklok in het voetbal. Dit keer is het de beurt aan Rio Ferdinand, de verdediger van Manchester United. Hij is bang dat het Engelse elftal definitief de afgrond in gaat, en dat is “logisch met zo weinig Engelse spelers in de Premier League”. Hoe moet er dan ingegrepen worden, zult u zich afvragen. Ferdinand pleit voor een limiet aan het aantal buitenlanders in de Premier League. Turkije is volgens hem een goed voorbeeld. Ook in Australië is deze regel al eerder ingevoerd. Maar zijn dat wel de landen waar Engeland zich aan moet willen meten?

In Nederland werd ook al eens gesproken over een limiet. De zogeheten ‘6+5’-regel zou ervoor zorgen dat zes spelers de Nederlandse nationaliteit hebben. De andere vijf mochten dan een buitenlands paspoort hebben. Kleine aanmerking is dat mensen die minstens vijf jaar in Nederland wonen en werken recht hebben op een Nederlands paspoort. Zo zou Douglas eerst bij de ‘buitenlanders’ gehoord hebben, maar inmiddels tot de autochtonen. De van oorsprong Braziliaanse verdediger is namelijk in bezit van de Nederlandse nationaliteit.

De regel is tot nog toe niet ingevoerd hier. Maar dat betekent niet dat de Eredivisie een vreemdelingenlegioen is. Op zondag 1 september speelde Feyenoord tegen Roda JC. Van de elf basisspelers hebben er negen de Nederlandse nationaliteit. Alleen Graziano Pellè (Italiaans) en Samuel Armenteros (Zweeds) hebben een ander paspoort. Bij PSV verschenen zelfs tien Nederlandse spelers aan de aftrap, de Zuid-Koreaan Ji-Sung Park was de vreemde eend in de bijt. Alleen Ajax maakte het bont door slechts drie Nederlanders in het basiselftal te hebben, samen met drie Denen, een Fin, een Zweed, een IJslander, een Zuid-Afrikaan en een Spanjaard.

Toch kunnen we niet zeggen dat het Nederlands Elftal fantastisch presteert, ondanks al die Nederlanders in de eredivisie. Het EK vorig jaar was een drama waar we het liever niet meer over willen hebben, en Oranje kon sindsdien ook niet winnen van bijvoorbeeld Portugal, België en Estland. Turkije, dat in dezelfde poule als Nederland zit, heeft misschien meer tijd nodig om de kracht van de buitenlanderslimiet te laten zien. De ploeg staat momenteel vierde met tien punten uit zeven wedstrijden.

In de A-league, de Australische eredivisie, mogen clubs slechts vijf buitenlanders in de hele selectie hebben. Buitenlanders met een Australisch paspoort en Australiërs die voor een ander land uitkomen, tellen niet mee als ‘buitenlander’. De nationale ploeg had tot een paar jaar geleden weinig tegenstand. Op basis van de geografische ligging was het land namelijk ingedeeld bij Oceanië. Samen met Nieuw-Zeeland zegevierde de ploeg vaak in het continentale bekertoernooi. The Socceroos verhuisden naar de Aziatische bond met tegenstanders als Zuid-Korea en Japan.

Het nationale elftal van Australië is sinds 1999 heel wat plekken gestegen op de FIFA-ranglijst. Stond de ploeg in dat jaar nog 89e, twee jaar later stond zij ineens 48e, na het winnen van het Oceanische kampioenschap. Mede dankzij onze landgenoot Guus Hiddink haalde Australië op het WK van 2006 de achtste finale. Het voetbal ‘down under’ zat in de lift. In 2009 resulteerde dat zelfs in de 21e plek, de hoogste notering ooit voor de Australiërs. Ook de competitie was opnieuw opgestart en opgebloeid.

Maar toch, is er wel een verband tussen de nationale competitie en het nationale elftal? En is het dan wel zo dat een nationale competitie met relatief veel ‘autochtonen’ ook leidt tot een goed nationaal elftal? Turkije en Australië hebben het nog niet laten zien. En ook ons eigen Nederlands elftal moet het nog maar bewijzen. Tot nu toe is er juist veel kritiek op de internationals, omdat ze stilstaan in de ontwikkeling. En dat is weer omdat ze nog in de eredivisie spelen. Al met al is het de vraag of het voorstel van Rio Ferdinand het gewenste effect zal hebben. Zijn eerdere oproep om de jeugdopleidingen te verbeteren, lijkt een beter plan.