Een Madrileens dubbeltje op z’n kant

bv-dubbeltjeopznkant

Bewonderend keken de man en de vrouw naar het grote huis achter het gietijzeren hek. Dat aan de andere kant van dat hek armoede en verdriet schuilging, was niet meteen te zien. De man merkte op dat de eigenaar van dit stuk grond sowieso van geld uitgeven hield. Hij drukte op de bel naast het hek. De vrouw wachtte stilzwijgend naast hem. Door de intercom klonk een blikkerige stem. In het Spaans zei een man kortaf dat señor Williams en senhora Van Gaal binnen mochten komen.

Eenmaal binnen kwam de 66-jarige bewoner zijn twee gasten tegemoet. Hij begroette hen beide hartelijk. Zijn vrouwelijke gast ontkende glimlachend dat ze familie was van de voormalig trainer van FC Barcelona. Gelukkig maar, grapte de gastheer. Hij vroeg wat zijn gasten wilden drinken en sommeerde één van zijn bedienden het bestelde te gaan halen. Al snel waren de gastheer en zijn bezoek voorzien van hun natje en droogje.

John Williams, de mannelijke gast, wilde meteen met de deur in huis vallen. Het gezicht van de bewoner toonde een klein zenuwtrekje. De Spanjaard moest duidelijk wennen aan de directheid van de Nederlander. De presentator begon over het rijke verleden van de oude man. Ondertussen zat Annemarie van Gaal, de enige vrouw in het gezelschap, druk te schrijven op een flipover. Ze toverde achter elkaar getallen op het papier en sloeg aan het rekenen.

Na een klein halfuurtje was Williams klaar en schreef Van Gaal net nog wat getallen op. De gastheer begon het wat benauwd te krijgen. Er stond een getal van 9 cijfers onderaan het grote vel papier. Geschreven met rode stift en ook nog onderstreept. Daaronder stond nog een getal, met slechts één cijfer minder: 99.000.000.

“Hoe is dit mogelijk, meneer Peréz?” Williams zorgde ervoor dat hij zijn ontzetting nog iets benadrukte. Er waren tenslotte camera’s bij. “Legt u dit eens uit aan de kijker. Uw bedrijf, of eigenlijk uw club, heeft een gi-gan-ti-sche schuld en nu wilt u nog even bijna honderd miljoen euro extra uitgeven?” Florentino Peréz pakte met zijn linkerhand zijn bril van zijn neus en depte met een witte zakdoek het zweet van zijn voorhoofd.

Van Gaal dreunde de getallen van de flipover op. De afgelopen jaren werden er honderden miljoenen uitgegeven. De inkomsten konden daar niet tegen op, ondanks de hoge prijs voor kaartjes, de vele verkoop van merchandising en de lucratieve reizen naar verre bestemmingen. Met aansprekende namen als Kaká, Mesut Özil, Angél di María en Cristiano Ronaldo konden ook de uitgaven niet terugverdiend worden.

“Meneer Peréz, u staat op het punt om bijna honderd miljoen euro uit te geven aan een linkshalf met de uitstraling van een accountant die eigenlijk geen accountant wil zijn. Hoe dacht u dat geld terug te gaan verdienen? U bent zó onverantwoordelijk bezig dat zelfs Geert Wilders Kamervragen over u stelt. Bent u zich daarvan bewust?” Peréz begon nu bijna te huilen. Hij zuchtte diep en toen kwam het verlossende woord: “Ik wil gewoon herkozen worden.”