Força FC Porto, een voorbeeld voor de Eredivisie

fc-porto-2013-2014-kits

Oog in oog met Estadio do Dragão voelt een mens zich nietig. Het enorme stadion torent zo hoog boven je uit dat je plotseling snapt hoe een mier zich voelt naast de neus van Zlatan Ibrahimovic, en het uitzicht is zo adembenemd uitgestrekt en mooi dat je opeens begrijpt hoe Vasco Da Gama zich voelde toen hij de Indische Oceaan voor zich zag opdoemen. Even slikken. Je kunt er alleen maar stil van worden en alles in je opnemen. Het stadion is vrijwel geheel open, waardoor je vanaf buiten de binnenkant in volle glorie kunt zien. Een wedstrijd daar beleven, met dat prachtige uitzicht op de achtergrond, moet fantastisch zijn. Oog in oog met Estadio do Dragão denk je eigenlijk maar één ding: hier moet wel een hele bijzondere club voetballen.

FC Porto is een hele bijzondere club. Kijk maar naar de selectie die ze momenteel hebben rondlopen. Eliaquim Mangala wordt de beste centrale verdediger ter wereld en kan naar Chelsea, Borussia Dortmund, FC Barcelona en noem maar op. Zijn maatje achterin Nicolás Otamendi is vaste waarde in de Argentijnse nationale ploeg. Danilo en Alex Sandro, de Braziliaanse rechts- en linksbacks, zijn toekomstige wereldsterren. Middenvelder Fernando is al jarenlang een onverwoestbaar monster, linkervleugelraket Christian Atsu wordt gevolgd door alle grote clubs en Kelvin lijkt de nieuwe ster te worden. En dan is er natuurlijk Jackson Martínez, die symbool staat voor FC Porto’s onovertroffen transferstrategie, een jaar geleden als 25-jarige onbekende Colombiaan overgenomen van Jaguares de Chiapas en nu, 33 doelpunten in 43 officiële wedstrijden later, één van de meest begeerde aanvallers op aarde.

Estadio do Dragão, de prachtige thuishaven van FC Porto Estadio do Dragão, de prachtige thuishaven van FC Porto

Beste scouts ter wereld

Er bestaat geen enkele andere club die in de laatste jaren zó veel voltreffers op de transfermarkt had als FC Porto. Ze hebben gigantische winsten gemaakt de afgelopen jaren: James Rodriguez (38 miljoen winst), João Moutinho (14 miljoen), Hulk (46 miljoen), Álvaro Pereira (5,5 miljoen), Fredy Guarín (10 miljoen), Falcao (42 miljoen), Raúl Meireles (13 miljoen), Bruno Alves (22 miljoen), Aly Cissokho (16 miljoen), Lisandro López (22 miljoen) en Lucho González (9 miljoen) maakten de club stinkend rijk. En dat dan alleen nog maar in de laatste vijf seizoenen. In die periode maakte de club in totaal 170 miljoen euro winst via transfers! In de laatste drie seizoenen werden ze elke keer kampioen van Portugal, in de laatste tien jaar acht keer.

Elk seizoen worden Porto’s beste spelers voor een fortuin weggekocht en elk seizoen zou je verwachten dat ze dan toch een wat minder team zouden hebben, maar nee. Want FC Porto heeft de beste scouts op aarde. Zoals hun Portugese voorouders grondstoffen importeerden vanuit Zuid-Amerika en ze via de haven doorvoerden naar de rest van Europa – en daarbij dikke winst maakten – doen de scouts van Porto dat nu met voetballers. Reken maar dat de 20-jarige Colombiaan Juan Quintero een briljante vleugelspeler gaat blijken te zijn, ga er maar van uit dat de Mexicaanse middenvelder Héctor Herrera zijn voorganger João Moutinho zal doen vergeten en wed maar om je oma dat diens landgenoot Diego Reyes een magistrale centrale verdediger gaat worden als Mangala is verkocht. En ze zijn ook nog bezig Bernard over te nemen van Botafogo, Clarence Seedorfs meest talentvolle teamgenoot, na Neymar, Óscar en Lucas Moura het grootste Braziliaanse talent van zijn generatie.

En weer vertrekken er wat spelers bij Porto, dus mag de merchandising er met korting uit En weer vertrekken er wat spelers bij Porto, dus mag de merchandising er met korting uit

Kunnen wij dit ook?

Kijkend naar FC Porto, en in mindere mate Benfica, vraag ik me altijd af: waarom doen we dat in Nederland niet ook? De Eredivisie geldt als een opleidingscompetitie, van waaruit veel spelers doorstoten naar de top. Maar de keiharde waarheid is dat Porto in zijn eentje al meer grote spelers voortbrengt dan de hele Eredivisie. De formule is bij de Portugezen hetzelfde als bij ons: jonge spelers uit kleinere competities kopen, die zich laten ontwikkelen en ze dan voor veel geld doorverkopen. Maar de Portugezen doen dat duizend keer beter dan wij. Hebben hun clubs dan een rijkere historie dan de onze? Zijn de stadions beter? Is de competitie sterker? Nee, nee en nee. ‘We’ doen gewoon iets verkeerd. ‘We’, zo stoer doend over ons vermogen om toptalenten te strikken, hebben gewoon een scouting van niks. Eliaquim Mangala liep recht onder onze neus bij Standard Luik de pannen van het dak te voetballen en alle Nederlandse topclubs zaten te slapen. Denk maar niet dat PSV of Feyenoord van de namen Quintero of Reyes hadden gehoord voor ze naar FC Porto vertrokken.

Toch is er een sprankje hoop. PSV heeft met Zakaria Bakkali een megatalent uit België in de gelederen en is met Santiago Arias nu ook actief op de Colombiaanse markt, waar de laatste jaren enorme groeibriljantjes vandaan komen. En Ajax rooft met Eriksen, Fischer, Boilesen en Andersen de laatste jaren geraffineerd de Deense jeugdvelden leeg. Zo bouw je een netwerk en een goede reputatie op en kun je, zoals Porto in Brazilië, de grote talenten uit zo’n land gemakkelijker binnenhalen. Nu er een lange termijn-visie is neergedaald bij Ajax, Feyenoord en zelfs PSV is het zaak voor de Nederlandse clubs om een voorbeeld te nemen aan FC Porto. Zodat de sterren van morgen niet alleen in het prachtige Estadio do Dragão spelen, maar ook in De Arena, De Kuip en het Philips Stadion.