Leidt Nieuwe Kuip tot nieuwe successen?

nieuwe-kuip

De discussie over het stadion van Feyenoord duurt al een aantal jaar. Moet De Kuip, het stadion dat dit kalenderjaar de respectabele leeftijd van 76 jaar bereikte, gerenoveerd worden? Of is het toch beter om een nieuw stadion te bouwen, met letterlijk van alles erop en eraan? Zowel voor renovatie als voor nieuwbouw is wat te zeggen. Een groot vraagstuk in deze discussie is: Zal het nieuwe stadion wel sfeer hebben? Een ander twijfelpunt is het geld en daarmee vaak samenhangende succes. Zorgt Het Nieuwe Stadion voor het zo gewenste kampioenschap – en meer – in Rotterdam-Zuid? In Londen werd al eerder besloten een nieuw stadion te bouwen, met de nodige gevolgen.

Op 6 september 1913 werd in Noord-Londen een legendarisch stadion geopend. Het bouwwerk zou de thuishaven van Arsenal FC worden. Het Arsenal Stadium stond bekend om zijn relatief kleine veld, de afmetingen bedroegen 101 bij 67 meter. Daarnaast kende iedere voetbalfan de klok in het stadion. Het uurwerk hing bij de zuidtribune van het stadion, waardoor deze werd omgedoopt tot ‘Clock End’. Dit bijna monumentale voorwerp verhuisde mee naar het nieuwe stadion, maar is inmiddels vervangen voor een nieuw en groter exemplaar.

De capaciteit van het Arsenal Stadium, beter bekend als Highbury, werd door de jaren heen steeds verder verkleind. Uiteindelijk konden er nog ‘maar’ 38.500 mensen in. Dat is slechts een fractie meer dan het stadion van PSV. Veiligheidseisen dwongen Arsenal tot aanpassingen van het stadion. Een goed voorbeeld hiervan is de verscherping van de veiligheid na een onderzoek naar aanleiding van de Hillsborough-ramp. De ‘Gunners’ wilden uitbreiden, maar dit was niet mogelijk in de Londense wijk. Daarom werd er besloten op een nieuwe plek een stadion te bouwen.

Sinds 22 juli 2006 speelt Arsenal in het nieuwe stadion dat de commerciële naam ‘Emirates Stadium’ draagt. Het onderkomen, dat in totaal een slordige 470 miljoen pond (ongeveer 546 miljoen euro) kostte, telt ruim 60.000 stoelen. Over het algemeen waren de reacties gematigd positief, maar de fans misten iets fundamenteels: Arsenal zelf. Het stadion was een gewoon stadion, niet het thuishonk van de Londense club. Sindsdien is er gestart met de ‘Arsenalisation’ van het stadion, bijvoorbeeld door grote foto’s van clubiconen aan de buitenkant aan te brengen.

Wat heeft het Emirates Stadium, naast meer bezoekers en een moderne – en daardoor wat koud aanvoelende – omgeving, nog meer gebracht? Het heeft de waarde van Arsenal in ieder geval geen schade gebracht. Tot en met 2011 stond de club derde op de lijst van meest waardevolle clubs ter wereld. Sinds vorig jaar is Barcelona de Gunners voorbijgestreefd, maar de vierde plek met een waarde van 1,3 miljard dollar is niets om je voor te schamen.

Tot zover hebben de tegenstanders van een nieuwe Kuip weinig stokken om mee te slaan. Het levert geld op, meer bezoekers en het stadion kan uitgroeien tot een plek waar iedereen van de club zich thuis kan voelen. Al kost dat wel tijd en moeite. Toch is het niet alleen hosanna. De voorstanders menen namelijk dat Feyenoord met een nieuw stadion weer kampioen kan worden. Met het huidige onderkomen zal dat slechts ‘incidenteel’ voorkomen.

Terug naar Londen dus. De laatste landstitel van Arsenal dateert van 2003-2004, nog uit de tijd van het oude Highbury. Sinds de club in 2006 in Emirates Stadium speelt, is er geen enkele tastbare prijs gepakt. Je kan alles en iedereen de schuld geven, maar feit blijft dat het nieuwe stadion vooralsnog nauwelijks succes heeft gebracht. Misschien dat directeur Eric Gudde bij zijn volgende bezoek aan Londen niet alleen moet kijken naar het stadion, maar ook eens een kijkje moet nemen in de prijzenkast.