Doyen-dossier (3): Alles is voor Jorge

jorge-mendes

Al eerder besteedden wij van Buitenkant Voet aandacht aan investeringsmaatschappij Doyen Sports. Dit bedrijf heeft als specialiteit het zogeheten ‘third party ownership’. Oftewel, twee clubs vechten om een speler, de derde gaat er met het geld vandoor. Één van de mannen achter Doyen Sports is de Portugees Jorge Mendes. Maar deze meneer blijkt meer geld binnen te harken dan we in eerste instantie dachten.

Je zal vast al eens gehoord hebben van Jorge Mendes. Behalve zijn werkzaamheden voor Doyen Sports is hij namelijk makelaar van onder anderen José Mourinho, Cristiano Ronaldo, Radamel Falcao, Ricardo Carvalho, Nani, Ricardo Quaresma en vele anderen. Niet slecht voor een man die zelf nooit succes behaalde als voetballer en later nog mislukte als DJ.

Met Nuno Espírito Santo, destijds doelman van Vitória Guimarães, veranderde het leven van Jorge Mendes. De Portugees beloofde de weinig opvallende keeper een transfer naar Deportivo La Coruña. Na ongetwijfeld uitgelachen te zijn, lukte het Mendes wel. Dit succes bracht hem op het idee om een bedrijfje op te richten met de naam GestiFute.

Mendes is dus betrokken bij zowel Doyen Sports als GestiFute. Het rijtje voetballers dat de afgelopen jaren verhandeld is met hulp van één van deze twee bedrijven is indrukwekkend en schrikbarend tegelijk. Mendes wist Cristiano Ronaldo voor 17,5 miljoen euro naar Manchester United te halen. Als dank kreeg de Portugees ongetwijfeld een mooi percentage van de 94 miljoen euro die Real Madrid in 2009 voor CR7 neerlegde.

En dit is nog maar één voorbeeld van hoe Mendes zijn centjes verdient. Hij heeft al tientallen talentvolle voetballers ‘opgekocht’, naar een Portugese (top)club gebracht en ervoor gezorgd dat die spelers niet voor een appel en een ei weer vertrokken bij de desbetreffende ploeg. Noem een topspeler bij Benfica, FC Porto of Sporting Lissabon en de kans is zeer groot dat hij eigendom is van Mendes.

Zijn macht – en dus het geld – gaan verder, naar buiten de Portugese landsgrenzen. Nadat Mendes met Cristiano Ronaldo op de proppen kwam bij ManU, wist hij meteen een vinger in de spreekwoordelijke pap te krijgen. Hetzelfde is er aan de hand bij Chelsea, na het langsbrengen van José Mourinho. Naast de Engelse grootmachten heeft Mendes ook invloed bij onder anderen Atlético Madrid en Real Madrid.

En Mendes is nog niet klaar. Zijn volgende slachtoffer is AS Monaco. Zoals bekend zit daar iemand met veel, heel veel geld. De Franse club heeft inmiddels al vier spelers van de Doyen/GestiFute-stal gekocht. Wie weet wat er nog volgt. Daarnaast is Mendes’ pupil Mourinho trainer geworden bij Chelsea. En laat daar nou ook net een rijke meneer de baas zijn.

Dus de macht van Mendes is groot, heel groot. De Portugees heeft vier Europese competities voor een aanzienlijk deel in handen, hij loodst spelers van de ene club naar de andere. En niet de minste. Jorge Mendes mag dan misschien geen Armin van Buuren zijn, maar zijn bankrekening is ongetwijfeld groter dan die van ’s werelds beste dj.


Reacties

3 reacties op “Doyen-dossier (3): Alles is voor Jorge”

  1. […] schreef Buitenkant Voet een trilogie over Doyen Sports en één van haar belangrijkste personen: Jorge Mendes. Wij lieten zien hoe sommige mensen bakken met geld verdienen met de handel in spelers. Maar op een […]

  2. […] wij meer tentakels van het bedrijf en tenslotte konden we veel sporen herleiden naar één man: Jorge Mendes. Maar er is weer nieuws over onze Doyen-vrienden. Nederland, groot geworden dankzij de handel, […]

  3. […] als Atlético Madrid, Benfica en FC Porto bezitten al jaren TPO-spelers uit de koker van Jorge Mendes, de Portugese poppenspeler die aan veel touwtjes binnen de voetbalwereld trekt. En ook ons […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *