Sympathie voor de Schotse hertjes

ross-county-fans

Sympathieclubjes, je kent ze wel. Van die ploegen die jij vanwege de historie, de fans of het vertoonde spel toch wel wat gunt. Of het nou stiekem is of niet. Want vonden we het met z’n allen niet hartstikke leuk dat SC Cambuur en Go Ahead Eagles wisten te promoveren? Sympathieclubjes zijn bij voorkeur niet de beste, maar hebben ‘iets’. Het ‘ik mag je-gehalte’ is hoog. Wij van Buitenkant Voet hebben er een sympathieclubje bij: Ross County. Eh, wie zegt u? Ross County? Nooit van gehoord. Kan kloppen, wij eerst ook niet. Maar het is altijd leuk om een nieuweling te leren kennen. Ross County is een club uit Schotland. Ze spelen niet in de derde divisie. Ook niet in de tweede divisie of de eerste divisie. Ross County speelt in de Scottisch Premier League. De ploeg staat minstens twee keer per jaar tegenover Celtic. Toch niet verkeerd.

Vergeet de Australische clubs, vergeet Swansea City en vergeet Dutch Lions. Ross County is de nieuwe Nederlandse voetbalnederzetting. Deze week legde de club FC Utrecht-speler Marc Klok en AZ-speler Kevin Luckassen vast. Eerder tekenden Melvin de Leeuw (SC Cambuur) en Darren Maatsen (Excelsior Rotterdam) een contract. En nummer vijf is op komst: Tim Bakens, die we kennen van onder anderen SC Cambuur, RKC en De Graafschap, is momenteel op proef bij de ‘hertjes’.

Honderdjarige anonimiteit

In 1893, de tijd dat alleen Nieuw-Zeeland vrouwenkiesrecht kende, wordt Ross County opgericht. De ploeg begint zijn tocht door de ijskoude, verlaten stadions van de lagere Schotse divisies in de Highland League en wint deze in totaal drie keer. De competitie is dan onderdeel van de Scottish Football League (SFL), waar alle Schotse profclubs onder vallen. De andere twee competities zijn de East of Scotland League en de South of Scotland League.

Een eeuw na de oprichting van Ross County ondergaat het Schotse voetbal een renovatie. De drie bestaande competities worden aangepast en er komt een vierde bij. De ‘Staggies’ worden vanwege de goede bekerresultaten van voorgaande jaren in deze nieuwe divisie gestemd. Samen met meer bekende Inverness Caledonian Thistle mag de ploeg dus in Division Three gaan spelen.

Het vijfde jaar in Division Three wordt Ross County kampioen en promoveert het naar Division Two. Meteen wordt de ploeg derde en, mede dankzij een nieuwe aanpassing van het Schotse voetbal, is promotie naar Division One een feit. Na zeven seizoenen degradeert de club pas weer naar Division Two, maar keert het jaar erna al terug. Sinds 2012 speelt Ross County in de Schotse Premier League.

Het succesjaar

De laatste twintig jaar waren dus al mooi voor Ross County, de ploeg wist zich van het laagste profniveau op te werken naar het hoogste. Het is een soort omgekeerd Glasgow Rangers. Afgelopen seizoen debuteerden ze op het hoogste niveau en werden meteen vijfde van de twaalf. Helaas niet genoeg voor Europees voetbal, alleen de bovenste drie Schotse ploegen, en de winnaar van de beker, krijgen een ticket.

In het komende seizoen speelt Ross County dus weer in de Schotse eredivisie. Daarmee zijn ze verzekerd van 38 competitiewedstrijden, waarvan sowieso drie tegen clubs als Celtic, Aberdeen en Hearts. En het kan zomaar zijn dat Ross County nog een extra keer tegen de topploegen speelt, maar dan moet het wel in het linkerrijtje eindigen.

ross-county-logo

De kleuren in het logo spreken onze landgenoten aan

Naast onze Nederlandse helden die komend seizoen zullen schitteren in het tenue van Ross County, herbergt de selectie nog wat bijzondere spelers. De spits, Steffen Wohlfarth, speelde ooit in het tweede van Bayern München. Op linksback speelt een Griek met een – voor een Griek – aparte naam: Evangelos Ikonomou. En middenvelder Ivan Sproule speelde in 2010/2011 bij Bristol City nog samen met David James, Steven Caulker en Danny Rose.

Het Schotse voetbal was dankzij de fans al best leuk om eens te zien. Maar Ross County brengt net even die extra romantiek, met een Nederlands sausje eroverheen. Op woensdag 3 juli begint de ploeg aan de voorbereiding met een vriendschappelijke wedstrijd tegen Brora Rangers. Maar wij van Buitenkant Voet kunnen eigenlijk niet wachten tot eind juli. Dan komen onze nieuwe helden naar Nederland, voor wedstrijden tegen FC Den Bosch en PEC Zwolle. We wensen ze succes.