In het verleden behaalde landstitels…

manu-kampioenen

Dit jaar bestaat de Engelse eredivisie 125 jaar. Daarmee is het de oudste nationale competitie ter wereld. In de loop der jaren is de opzet een paar keer gewijzigd, maar de beloning bij winst is altijd al ‘beste club van Engeland’ geweest. Tot op de dag van vandaag is deze titel 115 keer uitgedeeld. De eerste was voor de ongeslagen kampioen Preston North End. De laatste was enkele weken geleden voor Manchester United. Toch biedt dit succes geen garantie. 

Ondanks het duizelingwekkende getal van 115 kampioenschappen, zijn er ‘slechts’ 23 ploegen in Engeland die de prijs in de kast hebben staan. Dit komt neer op gemiddeld precies vijf titels per ploeg. De Grote Drie in Engeland zijn de bekende grootmachten, namelijk Manchester United (20), Liverpool (18) en Arsenal (13). Van deze drie ploegen zijn echter alleen de Mancunians nog steeds elk jaar titelkandidaat. De andere twee ploegen worden vaak ingeschat als subtopper, achter het grote geld van Manchester City en Chelsea.

Van de 23 kampioenen zijn er elf komend seizoen actief in de Premier League. In theorie zijn er dus negen ploegen die hun eerste landstitel kunnen pakken. Potentiële debutanten zijn Fulham, West Ham United en Crystal Palace. In dit rijtje horen twee tamelijk verrassende ploegen niet thuis. West Bromwich Albion pakte in 1920 de eerste en enige titel in haar bestaan. Sunderland kroonde zich zelfs al zesmaal tot kampioen van Engeland.

In het Championship, de eerste divisie van Engeland, spelen ook een aantal ex-kampioenen. Sheffield Wednesday pakte letterlijk voor de oorlog vier landstitels, maar heeft sinds 1935 slechts één tastbare prijs weten te winnen. In deze competitie komen we ook Leeds United tegen. De club heeft behalve drie nationale kampioenschappen ook vier Europese titels in de prijzenkast staan. Twee maal werd de Champions League gewonnen en twee maal de Europa Cup I. En dat is nog niet alles, er staan acht(!) UEFA Cups – voorheen Europa Cup III – bij.

Dramatischer is het gesteld met Wolverhampton Wanderers, Preston North End en Sheffield United. Deze ploegen spelen in de Engelse Tweede Divisie, daar de League 1 genoemd. De ‘Wolves’ degradeerden in 2012 uit de Premier League en afgelopen seizoen daalde de ploeg verder af. Treurig voor de houder van drie landstitels.

Toch gaan we nog een divisie lager, naar de League 2. Deze competitie staat op dezelfde ‘hoogte’ als de Hoofdklasse in Nederland. Daarin vinden we een tweevoudig kampioen Portsmouth. Zowel in 2010 als in 2012 kreeg de club puntaftrek vanwege financiële problemen. De vrije val van de afgelopen jaren heeft ze gebracht op het vierde niveau van Engeland. Er gloort echter weer hoop, nu de supporters de club hebben overgenomen.

Ondanks één of meerdere titels, kan je dus ver wegzakken. En als dit in Engeland kan, waarom in Nederland niet? Het ging in de jaren ’60 al eens bijna fout met Ajax en in het seizoen 2010/2011 zweefde het degradatiespook kortstondig rond bij Feyenoord. De roep dat ‘zulke clubs nooit degraderen’ is dus nogal ongegrond.