Football has gone mad, behalve… de Italianen?!

Fernando LlorenteCarlos Tévez

Terwijl de Juventus-bazen in het vliegtuig zaten op weg naar Manchester om te onderhandelen over Carlos Tévez, nam de clubleiding van Southampton FC een vlucht de andere kant op, richting Italië. Rome om precies te zijn. Terwijl de Juventus-bazen twaalf miljoen op tafel legden voor de Argentijnse superster, drievoudig Engels landskampioen en Champions League-winnaar van 2009, zakte de tafel van de AS Roma-directie bijna door onder het gewicht van twintig miljoen (!) euro die Southampton vuil wilde maken aan een bijna even oude Italiaanse spits die nog nooit iets won en vooral heel veel problemen veroorzaakte: Pablo Osvaldo. De situatie is tekenend voor de huidige verhoudingen op de transfermarkt. Veel clubs willen miljoenen betalen voor tussen aanhalingstekens mindere goden, maar de Italiaanse clubs halen ondertussen voor spotprijsjes wereldtoppers in huis. In een voetbalzomer waarin heel Europa de portemonnee leegstort over de transfermarkt, kunnen veel clubs een voorbeeld nemen aan de slimme inkopen die ze ondertussen in Italië aan het doen zijn.

Juventus is van oudsher een club die schepen met goud naar alle hoeken en gaten van Europa laat varen en vervolgens laat terugkeren met nieuwe spelers aan boord. In de afgelopen vijf seizoenen gaf De Oude Dame in totaal 325 miljoen euro uit aan verse krachten. Met name in 2011/2012 vloog het geld eruit als Domino-pizza’s: 102 miljoen werd geïnvesteerd in vooral veel te dure aankopen (Allessandro Matri voor 15,5 miljoen, Mirko Vucinic voor 15, Fabio Quagliarella voor 10,5 en Eljero Elia voor 9). Maar er lijkt dit seizoen een wonder te geschieden in Turijn. Juventus koopt een nieuw spitsenduo voor slechts twaalf miljoen euro. Carlos Tévez is inmiddels geland in Noord-Italië en kost twaalf miljoen, Fernando Llorente is zelfs helemaal gratis. De deal van het jaar, nu al. Volgens Transfermarkt.de zijn zij samen namelijk 47 miljoen euro waard. Dat is on-Italiaanse geldbesparing.

Welkom Dejan Lovren, vaarwel €10 miljoen. Niet wat veel voor een in Frankrijk mislukte verdediger?

Welkom Dejan Lovren, vaarwel €10 miljoen. Niet wat veel voor een in Frankrijk mislukte verdediger?

Op hol geslagen transfermarkt

Southampton, dat uiteindelijk werd afgewezen door Osvaldo, heeft blijkbaar geld over en is bezig dat gul over de voetbalwereld uit te strooien in ruil voor elders mislukte voetballers. De Engelse degradatiekandidaat haalde eerder Dejan Lovren al voor tien miljoen op bij Olympique Lyon. Nog nooit stonden de trotse Franse supporters van die club zo op hun bank te juichen omdat er een speler bij ze werd weggekocht. Het gedrag van The Saints op de transfermarkt is exemplarisch voor wat er dit jaar aan de hand is. Football has gone mad. Zestig miljoen voor Radamel Falcao, 57 miljoen voor Neymar, 45 miljoen voor James Rodríguez, veertig miljoen voor Fernandinho. Enorme bedragen. Er zijn meer kapitaalkrachtige clubs dan ooit. Bij Manchester City, Paris Saint-Germain, Chelsea, Anzhi Makhachkala en AS Monaco reiken de geldbomen dankzij hun eigenaren tot aan de sterren. En dan zijn er ook nog eens steeds meer gezonde clubs. Arsenal heeft eindelijk weer wat te besteden, zoals Buitenkant Voet hier al eerder beschreef. En Pep Guardiola mag bij Bayern München 278 miljoen euro uitgeven.

Tot nu toe gaven de clubs uit de Premier League al 170 miljoen euro uit, met Manchester City (hoe verrassend) aan kop. The Citizens vonden veertig miljoen wel een mooi prijsje voor een al 28-jarige Braziliaanse middenvelder die qua naam zeker nog niet tot de voetbalelite behoort. Aston Villa kocht al zes spelers en gaf maar liefst een miljoen uit voor de in de Eredivisie niet heel opvallend meehobbelende Leandro Bacuna. Kunnen ze zulke spelers in Engeland niet eens meer zelf opleiden? Liverpool legt 26 miljoen neer voor drie spelers en het kleine Norwich City ontdoet de Portugese topclub Sporting Lissabon voor tien miljoen van haar topscorer Ricky van Wolfswinkel. Ook in Frankrijk is het gekte. AS Monaco gaf al 130 miljoen euro uit en nu Paris Saint-Germain met Laurent Blanc eindelijk een coach zo gek heeft gekregen om voor ze te gaan werken, gaan ook zij de kassa’s weer laten rinkelen. Ze willen Daniel Alves, Lucas Digne, Yohan Cabaye, David Luiz, Axel Witsel en Edinson Cavani. Dat zijn geen koopjes.

Zuinige Italianen

Je leest het goed. De tussenkop die ik nooit verwacht had ooit te schrijven. In het land waar geld als een tierelier rolt, ook als het er niet is, blijft de hand voorlopig stevig op de knip. 98 miljoen gaven de Italiaanse clubs voorlopig samen uit, waarmee ze veel zuiniger zijn dan de clubs uit Engeland, Frankrijk (131 miljoen), Spanje (117 miljoen) en Duitsland (113 miljoen). Maar deze zuinigheid betekent niet dat de clubs ook geen goede spelers meer kopen. Zoals gezegd haalde Juventus voor slechts twaalf miljoen een gevreesd sterrenduo voor voorin, de gevreesde Tévez en de ijzersterke Llorente. AC Milan verzekerde zich ondertussen voor slechts zes miljoen van een gewaardeerde centrale verdediger (Cristian Zapata), Napoli haalde voor bijna tien miljoen de Eredivisie-ster Dries Mertens, Fiorentina gaf twee miljoen uit aan de opgeleefde Spaanse vedette Joaquín en is bezig Mario Gomez voor slechts twintig miljoen vanuit München binnen te hengelen.

Het is een merkwaardige ontwikkeling. Italianen lopen normaal gesproken voorop in het te veel geld uitgeven, ook zeker in de voetbalwereld, maar nu geven ze het goede voorbeeld aan de andere grote competities in Europa. Gekke Italianen. Als football mad gaat, worden zij juist normaler. Of is er iets anders aan de hand? Misschien zijn de Italianen wel gewoon hetzelfde gebleven als ze altijd waren, maar is de rest van de voetbalwereld gewoon een stuk gekker geworden. Als de Italianen zich het normaalst gedragen op de transfermarkt, hoe gestoord moeten alle anderen dan wel niet zijn? Il calcio è impazzito (zegt Google Translate), football has gone mad.

Ook goed vergelijkingsmateriaal: het nieuwe spitsenduo van Juventus afgezet tegen Andy Carroll, deze zomer voor 17 miljoen gekocht door West Ham United

Ook goed vergelijkingsmateriaal: het nieuwe spitsenduo van Juventus afgezet tegen Andy Carroll, deze zomer voor 17 miljoen gekocht door West Ham United