BV’s Anti WK-special 2014: Poule G

Duitsland, Portugal, Ghana en de Verenigde Staten. Mooi mooi. Dit kan weleens de fijnste Poule van het hele WK worden, met Europese reuzen en Afrikaanse en Amerikaanse outsiders.

anti-wk-special-G

g-duitsland

Vier redenen waarom jij deze zomer gaat genieten van Duitsland: Miroslav Klose, Mesut Özil, Mario Götze en Toni Kroos. Foto: yahoo.com

Vier redenen waarom jij deze zomer gaat genieten van Duitsland: Miroslav Klose, Mesut Özil, Mario Götze en Toni Kroos. Foto: yahoo.com

Messcherpe analyse:
De Duitsers groeien in een toernooi. Althans, dat hoor je vaak. We helpen ze hopen, want die vriendschappelijke 2-2 tegen Kameroen ging natuurlijk nergens over. Duitsland imponeert op elk eindtoernooi, maar grijpt altijd naast de prijzen. Wij Hollanders lachen daar om, maar op die finaleplek tegen Spanje na, zijn onze oosterburen natuurlijk veel betere toernooivoetballers dan wij.

Random quizfeitjes die jou eigenlijk niks interesseren:
– De meeste Duitsers braden een prima bratwurstje voor je als je ze bier geeft.

– Alleen Michael Ballack niet, want die lust geen bier. Waarom ze hem ooit aanvoerder van hun voetbalteam hebben gemaakt is een raadsel.

– In Duitsland werd de Kerstboom uitgevonden.

Feestopstelling voor de derde poulewedstrijd:
Götze; Kroos, Draxler, Klose; Weidenfeller, Podolski, Ginter; Boateng, Höwedes, Lahm, Mertesacker.

De ‘goed-voor-de-sfeer-in-de-kleedkamer’-speler:
Dat is dus niet Mesut Özil. Die kijkt doorgaans alsof iemand hem vraagt of hij een heel lastige boodschap voor hem/haar wil doen. Te serieus. De gangmaker bij de Duitsers is Bastian Schweinsteiger. Als hij stopt wordt het héél droevig in de Duitse kleedkamer.

Statistieken voor cijferfetisjisten:
– Michael Ballack was zeven jaar Kapitän van Die Mannschaft. Inmiddels is hij alweer een jaar en acht maanden profvoetballer-af.

– Liefst zestien van de 23 opgeroepen Duitse internationals spelen in de eigen Bundesliga. Doe er wat leuks mee…

– O ja, en zes daarvan spelen bij Bayern München en de andere tien wil Bayern waarschijnlijk allemaal kopen.

Sleaze & Dirt-gehalte: 7
Die Duitsers, Müller voorop, lijken misschien wel brave mannetjes, maar vergeet dat. Müller kan het smerige mannetje zijn dat bij de arbiter loopt te jammeren en dan hebben we het harde spel van Boateng nog onbesproken gelaten.

De schaal van hipster: 2
Hmm, nee, sorry. De Duitse jongens proberen wel hip te zijn, te zien aan de kapsels van onder meer Götze, Özil en Schürrle. Maar hip zijn maakt geen hipster.

g-portugal

Bij Portugal wil Cristiano Ronaldo altijd de bal hebben. Foto: worldsoccertalk.com

Bij Portugal wil Cristiano Ronaldo altijd de bal hebben. Foto: worldsoccertalk.com

Messcherpe analyse
Nani vindt zichzelf nog steeds een van de beste spelers ter wereld. Die zal dus wel in de basis staan, samen met natuurlijk Cristiano Ronaldo, die dat ook vindt, maar meer in de buurt komt van zijn gelijk. Verder staan er wat middenvelders en verdedigers in die niet zo belangrijk zijn. Let vooral op CR7.

Random quizfeitjes die jou eigenlijk niks interesseren:
-Het gaat de goede kant op met de Portugese economie. Het herstel is weliswaar fragiel, maar Portugal heeft bekend gemaakt dat het geen aanvullende steun behoeft na het verlaten van het hulpprogramma op 17 mei.

-Ronaldo heeft ook heel veel geld.

-Ronaldo gaat kort voor het WK nog naar de kapper.

Feestopstelling voor de derde poulewedstrijd:
Ronaldo; Moutinho, Nani, Éder, Postiga; Beto, Eduardo, Almeida; Bruno Alves, Pepe, Meireles.

De ‘goed-voor-de-sfeer-in-de-kleedkamer’-speler:
Ronaldo natuurlijk! Die staat helemaal niet met zijn eigen muziek, door zijn eigen koptelefoon voor de spiegel zijn haar te doen. Integendeel, hij gaat met de gelpot rond. Binnen de lijnen mag hij dan soms laten afweten, in de kleedkamer is hij onmisbaar.

Statistieken voor de cijferfetisjisten:
– De Portugezen verloren dit jaar twee van hun levende legendes: Eusébio en Mário Coluna. Nu zijn alleen Cristiano Ronaldo en Vitor Bahia over.

– Terwijl heel Brazilië baalt dat Spanje Diego Costa heeft ingelijfd, maalt niemand erom dat Portugal Pepe heeft. Ze mogen hem houden.

– Ronaldo heeft in het Portugese shirt een doelpuntenmoyenne van 0,44 per wedstrijd. Gestoord hoog. Maar Pauleta (0,53) en Eusébio (0,63!) deden het nog beter.

Sleeze & Dirt-gehalte: 10
Het kaartenfestijn in 2006. Je hoeft er maar een seconde aan te denken en je weet dat Portugezen heel, heel erg smerig zijn. Maniche en Luis Figo zijn godzijdank met pensioen, maar er zijn genoeg vieze mannetjes over. Pepe?

De schaal van hipster: 8
Hi-ha-hipster, misschien wel van heel het WK, is Raúl Meireles. Goede hipstercoupe, goede hipsterbaard. Meireles is de man voor wie het begrip werd bedacht. Voor de rest valt het met het hipstergehalte wel mee bij Portugal, maar Meireles pakt in zijn eentje een acht.

g-ghana

De dodelijke Ghana-aanvallers Asamoah Gyan en André Ayew. Foto: spyghana.com

De dodelijke Ghana-aanvallers Asamoah Gyan en André Ayew. Foto: spyghana.com

Messcherpe analyse:
Ghana wil revanche na de dramatisch verlopen kwartfinale tegen Uruguay in 2010. Toen miste Asamoah Gyan een cruciale strafschop en pakte ene Luis Suárez de bal nog even met de hand van de lijn (lul). Maar dit jaar gaan ze vlammen, de Ghanezen. En dat moet ook wel, want anders komen ze vermoedelijk hun eigen land niet meer in.

Random quizfeitjes die jou eigenlijk niks interesseren:
– Het wereldrecord 100 meter achteruit rennen is in 1991 gezet door de Ghanees Ferdi Ato Aboboe, in 13,6 seconde (!).

– Volgens de Global Peace Index is Ghana het vredigste land van Afrika.

– In Ghana is het illegaal om porno te bezitten.

Feestopstelling voor de derde poulewedstrijd:
Atsu; ‘Prince’ Boateng, Gyan, Ayew; Dauda, Kwarasey, Waris, Kwadwo Asamoah, Mensah, Essien, Muntari.

De ‘goed-voor-de-sfeer-in-de-kleedkamer’-speler
Niet Gyan dus, die loopt alleen maar te huilen. Gelukkig is er Sulley Muntari. Legt, bij wijze van grap, al vier jaar lachgas in het schoenenkastje van Asamoah Gyan.

Statistieken voor de cijferfetisjisten:
– Asamoah Gyan, de man wiens tranen uit 2010 nog steeds niet zijn opgedroogd, speelt met rugnummer drie. Raar voor een aanvaller, maar dat gebeurt vaker bij Afrikaanse landen. Zo speelde Emmanuel Adebayor voor Togo ook met vier op de rug.

– Er zit een Vitessenaar in de Ghanese selectie: Christian Atsu. Is verrassend genoeg eigendom van Chelsea.

– Denk niet dat je weinig verstand van voetbal hebt, wij hebben ook geen idee wie Stephen Adams, Adam Kwarasey en Fatau Dauda zijn. We weten wel dat één van die drie straks onder de Ghanese lat moet staan.

Sleeze & Dirt-gehalte: 8
We hebben even met Arjen Robben gebeld en die werd meteen weer agressief. Rashid Sumaila tackelde hem in De Kuip zo hard, dat Robben dacht dat hij minstens drie WK’s zou missen. Zit wel goed met die vuiligheid van Ghana.

De schaal van hipster: 3
Ghana kent geen hipsters. Geen mannen die zich afzetten tegen mainstream, nee, ze halen allemaal wekelijks een vers kapseltje bij de kapper. Vlotte jongens, soms zelfs met een licht ordinaire look.

g-verenigdestaten

Clint Dempsey en Michael Bradley. In de sneeuw. Foto: i2.cdn.turner.com

Clint Dempsey en Michael Bradley. In de sneeuw. Foto: i2.cdn.turner.com

Messcherpe analyse:
De Verenigde Staten hebben dit jaar als doel de voetbalsport in z’n geheel populairder te maken in het vaderland. Met DaMarcus Beasley als verdediger, moet dat goed komen. Dat heet een aanvallende gedachte: iemand die bij PSV aanvaller was in de verdediging opstellen.

Random quizfeitjes die jou eigenlijk niks interesseren:
– Voetbal is in Amerika helemaal niet zo populair. Daar kijken ze liever naar basketbal, ijshockey en American football.

– American football staat niet voor ‘voetbal in Amerika’. Nee, dat heet ‘soccer’, en da’s dus helemaal niet boeiend.

– Amerika is het coolste land op aarde, dat weet natuurlijk iedereen.

Feestopstelling voor de derde poulewedstrijd:
Beasley; Jóhannsson, Howard, Bradley, Dempsey; Altidore, Chandler, Johnson; Green, Jones, Guzan.

De ‘goed-voor-de-sfeer-in-de-kleedkamer’-speler:
Dat is Beasley. Wat een kleine dondersteen! Vertelt nog steeds rondom elke interland hoe hij ooit een punaise in de schoen van Mark van Bommel deed. “En zuur kijken, dat Mark deed!”

Statistieken voor de cijferfetisjisten:
– Spits Aron Jóhannsson (AZ) liet zich onlangs naturaliseren van IJslander tot Amerikaan.

– Verdediger DeAndre Yedlin liet zich onlangs naturaliseren van Totale Excentriekeling tot Amerikaan.

– Jozy Altidore (ex-AZ) is 24 maar speelde al 70 interlands. Cool.

Sleaze & Dirt-gehalte: 8
Harde jongens, die Amerikanen. Zijn gewend dat je bij American football en ijshockey lekker mag beuken en die filosofie hebben ze meegenomen naar het voetbalveld.

De schaal van hipster: 7
Die baard van doelman Tim Howard is geniaal, bijna niveautje Meireles. En typ eens op Google Afbeeldingen ‘DeAndre Yedlin’ in. Kun je lachen.

BioBV-Stan